μηροκήλη

Τι είναι η μηροκήλη;

Η μηροκήλη είναι μια μικρή (συνήθως όχι μεγαλύτερη του ενός 1εκ.) διόγκωση που εμφανίζεται στην περιοχή της μηροβουβωνικής χώρας. Παρουσιάζεται, δηλαδή στην περιοχή που ενώνεται η κοιλιά με τον μηρό, λίγο πιο κάτω από την περιοχή στην οποία εμφανίζεται η βουβωνοκήλη. Όπως και όλες οι κήλες, προκύπτει από μια πρόπτωση σπλάχνου και προβολή του μέσω ενός χάσματος εκτός της ανατομικής του θέσης.

Ποιες είναι οι συνήθεις ομάδες κινδύνου;

Στις ομάδες κινδύνου ανήκουν άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία, χρόνια δυσκοιλιότητα ή αποφρακτική ούρηση. Πιο συχνά, περίπου στο 70% των περιπτώσεων, η μηροκήλη εμφανίζεται σε γυναίκες, ενώ πιο επιρρεπείς είναι εκείνες που έχουν γίνει μητέρες. Στους άνδρες, συνήθως συγχέεται με τη βουβωνοκήλη που πρόκειται για άλλο είδος κήλης. Φυσικά, ένας εξειδικευμένος και έμπειρος Γενικός Χειρουργός είναι σε θέση να αναγνωρίσει το είδος της κήλης και να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες για την αποκατάστασή της.

Ποια είναι τα αίτια της μηροκήλης;

Οι κήλες προκύπτουν συνήθως λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης. Έτσι και η μηροκήλη μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα των παρακάτω αιτιών:

 • Άρση/μεταφορά μεγάλου βάρους
 • Χρόνιος βήχας
 • Δυσκοιλιότητα
 • Γενετική προδιάθεση

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ένας ασθενής με μηροκήλη συνήθως εντοπίζει ένα «εξόγκωμα», το οποίο «δεν υπήρχε πριν». Μάλιστα, όταν της ασκείται πίεση, η κήλη φαίνεται να υποχωρεί. Μπορεί για λίγο να εξαφανίζεται, αλλά εμφανίζεται ξανά όταν ο ασθενής βρίσκεται σε όρθια θέση ή αθλείται. Γενικότερα, τα συμπτώματα της μηροκήλης είναι:

 • Πόνος
 • Πυρετός
 • Ναυτία
 • Έμετος

Είναι επικίνδυνη η μηροκήλη;

Όσο κι αν η εμφάνισή της είναι σπάνια (περίπου 5% του συνόλου των κηλών), η μηροκήλη είναι μια από τις πιο επικίνδυνες κήλες. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι η εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης περίσφιξης. Η περίσφιξη είναι μια αρκετά επικίνδυνη επιπλοκή που δυνητικά μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις κήλες με αυξημένες πιθανότητες στην περίπτωση της μηροκήλης. Το σπλάχνο που έχει διαπεράσει το χάσμα, εγκλωβίζεται εκεί και εάν δεν υπάρχει άμεση χειρουργική θεραπεία, τότε μπορεί να νεκρωθεί. Η κατάσταση αυτή προκαλεί έντονα συμπτώματα στον ασθενή, ο οποίος χρήζει άμεσης ιατρικής περίθαλψης.

Πώς διαγιγνώσκεται η μηροκήλη;

Η διάγνωση αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την αποτελεσματική αποκατάσταση της μηροκήλης. Με την επίσκεψη του ασθενούς στο ιατρείο, ο Γενικός Χειρουργός θα συλλέξει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα εξετάσει την πιθανότητα κληρονομικής προδιάθεσης. Στη συνέχεια ακολουθεί η κλινική εξέταση κατά την οποία, ο ιατρός εντοπίζει και τη μηροκήλη με ψηλάφηση. Επιπλέον απεικονιστικές εξετάσεις προσφέρουν μια πλήρη εικόνα της κατάστασης δίνοντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος και το βαθμό εξέλιξης της μηροκήλης.

Ποια θεραπεία ενδείκνυται για τη μηροκήλη;

Η θεραπεία για τη μηροκήλη είναι αποκλειστικά χειρουργική! Η μέθοδος που χρησιμοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η λαπαροσκοπική. Η λαπαροσκοπική χειρουργική εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια προσφέροντας πολλαπλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή. Στα χέρια ενός έμπειρου και άρτια καταρτισμένου χειρουργού η αποκατάσταση της μηροκήλης είναι μια απλή διαδικασία με σίγουρα αποτελέσματα.

Πώς γίνεται η χειρουργική αποκατάσταση της μηροκήλης;

Ο Γενικός Χειρουργός αρχικά πραγματοποιεί τρεις μικρές τομές από τις οποίες εισάγονται τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία. Ο ασθενής βρίσκεται σε γενική αναισθησία και έτσι δεν αισθάνεται κανέναν απολύτως πόνο. Με λεπτούς χειρισμούς και έχοντας πλήρη εικόνα του χειρουργικού πεδίου μέσω καμερών, ο χειρουργός αποκαθιστά τη μηροκήλη και καλύπτει το χάσμα με ειδικά πλέγματα. Έτσι, μειώνεται ο σημαντικά ο κίνδυνος υποτροπής της μηροκήλης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση. Πιο αναλυτικά αναφέρονται τα παρακάτω:

 • Μικρότερες τομές
 • Καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα
 • Λιγότερη απώλεια αίματος
 • Ελάχιστες πιθανότητες επιπλοκών
 • Ελάχιστος πόνος μετεγχειρητικά
 • Ταχεία επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του υποχρεώσεις

Εμπιστευτείτε το πρόβλημά σας στον κατάλληλο Γενικό Χειρουργό. Ο Γ. Πανούσης παρουσιάζει πολυετή εμπειρία στην αποκατάσταση κηλών και στις εφαρμογές της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια λαπαροσκοπικής χειρουργικής ως εκπαιδευτής, ενώ μέχρι σήμερα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.