Αιμορροΐδες

Τί είναι;

Οι αιμορροΐδες είναι φλεβικά δίκτυα ,τα λεγόμενα πρωκτικά μαξιλάρια ,που φυσιολογικά ρυθμίζουν την εγκράτεια και παίζουν ουσιαστικό ρόλο στο μηχανισμό της κένωσης.

Η διόγκωσή τους ,άλλοτε άλλου βαθμού, είναι παθολογική και προκαλεί ποικίλου βαθμού συμπτώματα. Διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές ανάλογα με τη θέση τους.

Αιμορροΐδες: Συμπτώματα

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι η απώλεια αίματος από το ορθό,που συνήθως είναι ζωηρά ερυθρό,εμφανίζεται στο τέλος της κένωσης και πολλές φορές οδηγεί σε μεγάλη πτώση του αιματοκρίτη.
Άλλο βασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος ,ιδιαίτερα όταν υπάρχει θρόμβωση της αιμορροϊδας,ενώ μπορεί να είναι πιο αμβλύς ή να συνοδεύεται από κνησμό σε χρονίζουσες καταστάσεις.

Επίσης μπορεί να υπάρχει λέκιασμα γιατί επηρεάζεται ο μηχανισμός της εγκράτειας.
ΒΑΘΜΟΙ
Α Βαθμού:χωρίς πρόπτωση εσωτερικές αομορροϊδες
Β Βαθμού:ήπια πρόπτωση που ανατάσσεται μόνη της
Γ Βαθμού:πρόπτωση που χρειάζεται ανάταξη
Δ Βαθμού: μόνιμη πρόπτωση

Αιμορροΐδες: Ποια τα αίτια;

Τα ακριβή αίτια της δημιουργίας των αιμορροϊδων είναι άγνωστα .Πολλοί παράγοντες όμως μπορεί να βοηθήσουν στην εμφάνισή τους.Έτσι η χρόνια δυσκοιλιότητα ή η χρόνια διάρροια,η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (εγκυμοσύνη),γενετικοί λόγοι,διατροφικές συνήθειες καθιστική ζωή,παχυσαρκία συμβάλλουν θετικά στην εμφάνισή τους.

Αιμορροΐδες: Ποια η θεραπεία;

α) Συντηρητική: δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, τοπική εφαρμογή αλοιφών και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, κυρίως σε 1ου και 2ου βαθμού αιμορροϊδοπάθεια.
β) Χειρουργική: κατά καιρούς έχουν εφαρμοστεί διάφορες μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης, αλλά ουσιαστικά δύο πια θεωρούνται οι πιο αποδεκτές:
THD:απολίνωση των αιμορροϊδικών όζων, όπου με τη βοήθεια υπερήχων αναγνωρίζονται και απολινώνονται οι αρτηρίες που τροφοδοτούν τις αιμορροϊδες. Είναι απλή και ανώδυνη μέθοδος, γιατί στο σημείο της απολίνωσης δεν έχει νεύρωση ο βλεννογόνος του ορθού. Ταυτόχρονα μπορεί να γίνει και ανάρτηση των όζων, εαν αυτοί προπίπτουν. Είναι όμως μέθοδος που έχει ένδειξη εφαρμογής σε μικρού βαθμού αιμορροϊδοπάθεια,σε εσωτερικές αιμορροΐδες με μόνο σύμπτωμα την αιμορραγία και σε ασθενείς υψηλού κινδύνου(πχ λήψη αντιπηκτικών ή αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων).

Αποτέλεσμα εικόνας για hal rarΑποτέλεσμα εικόνας για hal rar
ΑΦΑΙΡΕΣΗ: κλασική μέθοδος εκτομής Milligan-Morgan ή Ferguson,που εφαρμόζονται για πάνω από έναν αιώνα. Είναι αρκετά επώδυνη διαδικασία λόγω της μεγάλης νεύρωσης της περιοχής.Έχει όμως άριστα αποτελέσματα και δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα ιδιαίτερα σε μεγάλου βαθμού αιμορροϊδοπάθεια.

Αποτέλεσμα εικόνας για milligan morgan hemorrhoidectomy

Πρόληψη κατά των αιμορροΐδων

Σε ασθενείς με αρχόμενη αιμορροϊδοπάθεια, συστήνεται αλλαγή διατροφικών συνηθειών(τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες), άσκηση, αποφυγή λήψης οινοπνευματωδών και τροφών πλούσιες σε καρυκεύματα, απώλεια βάρους και διόρθωση της δυσκοιλιότητας εάν υπάρχει.

Laser αιμορροϊδοπλαστική: Ποια η τεχνική;

laser αιμορροϊδοπλαστική

Η σύγχρονη αυτή τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε τρίτου βαθμού(ανάταξη των όζων με χειρισμούς)αλλά και σε αρχόμενες τετάρτου βαθμού αιμορροΐδες.

Μετά από πολύ μικρή οπή στο πρωκτόδερμα εισάγεται η οπτική ίνα στη βάση του αιμορροϊδικού όζου στον υποβλεννογόνιο χιτώνα.

Στη συνέχεια χορηγείται ελεγχόμενη ενέργεια σε ώσεις καθώς αποσύρεται η ίνα προς τα έξω. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ίνωση και συρρίκνωση της αιμορροΐδας χωρίς να καταστρέφεται ο βλεννογόνος και ο έσω σφιγκτήρας.

Μετά από μικρό χρονικό διάστημα προσκολλάται ο βλεννογόνος στον ινώδη ιστό και εξαλείφεται και η υπάρχουσα πρόπτωση.

Ποια τα πλεονεκτήματα της Laser αιμορροϊδοπλαστικής;

  • Σχεδόν ανώδυνη τεχνική
  • Δεν καταστρέφει την ανατομία της περιοχής
  • Ελάχιστες μετεγχειρητικές επιπλοκές
  • Μπορεί να γίνει και με απλή καταστολή

laser-αιμορροϊδοπλαστική

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε μας στο
2114094912 ή 6932469473ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολουθήστε μας στα social media