Μετεγχειρητική-κήλη

Τι είναι η μετεγχειρητική κήλη;

Η μετεγχειρητική κήλη αποτελεί ένα είδος κοιλιοκήλης, κήλης δηλαδή που εμφανίζεται στην ενδοκοιλιακή χώρα. Ως μετεγχειρητική ορίζουμε την ανάπτυξη ενός εξογκώματος σε κάποιο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος όπου έχει προηγηθεί κάποια χειρουργική τομή από την διενέργεια ενδοκοιλιακής επέμβασης.

Εξαιτίας της μη ανθεκτικότητας του σημείου στο οποίο έχει πραγματοποιηθεί η χειρουργική τομή, ο ιστός της κοιλιακής χώρας υποκύπτει στην πίεση των σπλάχνων με αποτέλεσμα το έντερο να βρίσκει διέξοδο ανάμεσα στη σχισμή που δημιουργείται. Οι μετεγχειρητικές κήλες είναι πιθανό να εμφανιστούν και σε πλάγιες κοιλιακές τομές όπως για παράδειγμα στην περίπτωση χειρουργείου σκωληκοειδεκτομής ή αφαίρεσης χολής.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα εμφάνισης;

Η μετεγχειρητική κήλη αφορά περίπου στο 10-20% περιπτώσεων ασθενών με κήλη τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Η εμφάνιση μετεγχειρητικής κήλης γίνεται αισθητή κυρίως εξαιτίας της ενόχλησης που αισθάνεται ο ασθενής στο σημείο του εξογκώματος ωστόσο είναι πιθανό να εμφανιστούν συμπτώματα όπως:

  • αίσθημα δυσφορίας
  • πόνο κατά την ούρηση ή την κένωση
  • ναυτία
  • έντονη ενόχληση στο σημείο της χειρουργική τομής με αποτέλεσμα των περιορισμό των κινήσεων του κορμού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η μετεγχειρητική κήλη έχει μεγαλώσει αρκετά σε μέγεθος είναι πιθανό τα συμπτώματα να γίνουν πιο έντονα προκαλώντας την δυσφορία του ασθενούς. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον Γενικό Χειρουργό ώστε να σχεδιαστεί το πλάνο αντιμετώπισης της μετεγχειρητικής κήλης.

Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης μετεγχειρητικών κηλών;

Οι μετεγχειρητικές κήλες εμφανίζονται συνηθέστερα σε ασθενείς όπου αργεί πολύ η επούλωση του τραύματος από το χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκαν. Υπάρχει και η περίπτωση εμφάνισης μετεγχειρητικής κήλης και σε ασθενής που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση πολύ παλαιότερα.

Στους τελευταίους, οι κίνδυνοι εμφάνισης μετεγχειρητικής κήλης σχετίζεται με:

  • την παχυσαρκία
  • την δυσκοιλιότητα
  • τον έντονο και χρόνιο βήχα
  • και την συνύπαρξη διάφορων παθήσεων που προκαλούν αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης

Μετεγχειρητική κήλη: Πως αντιμετωπίζεται;

Οι μετεγχειρητικές κήλες αντιμετωπίζονται με ανοιχτή επέμβαση είτε λαπαροσκοπικά με την τοποθέτηση πλέγματος. Στη σύγχρονη Χειρουργική Ιατρική προτιμάται η λαπαροσκοπική μέθοδος αποκατάστασης των μετεγχειρητικών κηλών χάρη στην πληθώρα των πλεονεκτημάτων που προσφέρει. Ο Γενικός Χειρουργός, αφού εξετάσει και λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς θα σας ενημερώσει για την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης της μετεγχειρητικής κήλης σας.

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση μετεγχειρητικής κήλης

Η μέθοδος της λαπαροσκόπησης αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική η οποία προτιμάται για την αντιμετώπιση των κηλών, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις όπου δεν ενδείκνυται η εφαρμογή της. Με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης τοποθετούνται ειδικά πλέγματα στο σημείο όπου σημειώθηκε η σχισμή στην ενδοικοιλιακή χώρα. Έτσι ο ιστός της κοιλιακής χώρας γίνεται πιο ανεκτικός στις ενδοκοιλιακές πιέσεις των σπλάχνων μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής της μετεγχειρητικής κήλης.

Είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση της μετεγχειρητικής κήλης;

Οι μετεγχειρητικές κήλες όπως και οι περισσότερες κήλης αναπτύσσονται πολύ γρήγορα σε μέγεθος γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες περίσφυξης. Γι’ αυτό το λόγο χρήζουν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης για την αποφυγή των σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσουν.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό, μόλις αντιληφθείτε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα μετεγχειρητικής κήλης να απευθυνθείτε αμέσως στον εξειδικευμένο Χειρουργό ώστε να σας προτείνει το κατάλληλο πλάνο χειρουργικής αντιμετώπισης.

Ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός Δρ. Γεώργιος Πανούσης είναι  Αναπληρωτής Διευθυντής ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. Ο Ιατρός διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση κάθε είδους κήλης του κοιλιακού τοιχώματος. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για μια εξατομικευμένη λύση.