γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια παθολογική κατάσταση με την οποία έρχεται αντιμέτωπο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είτε χρόνια είτε σε πιο σπάνια. Όταν συμβαίνει, συνήθως, παρουσιάζει κάποια ενοχλητικά συμπτώματα όπως αίσθημα καύσου στο στέρνο ή ερυγή. Τα συμπτώματα αυτά τείνουν να εξασθενούν ή ακόμα και να εξαφανίζονται όταν ο ασθενής αλλάζει τις διατροφικές του συνήθειες. Όταν, όμως, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι χρόνια, τότε θεωρείται νόσος και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Πώς γίνεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Όταν κάποιος τρέφεται, η τροφή μεταφέρεται από τον οισοφάγο στο στομάχι. Εκεί γίνονται διάφορες διεργασίες και με τη βοήθεια όξινων υγρών (χολή) η τροφή διασπάται. Στην περίπτωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, το φαγητό, αέρια, ή τα όξινα υγρά που υπάρχουν στο στομάχι κατευθύνονται πάλι προς τον οισοφάγο. Αυτό συμβαίνει όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας που φυσιολογικά εμποδίζει την παλινδρόμηση χαλαρώνει και υποχωρεί.

Ποια είναι τα συμπτώματα της παλινδρόμησης;

Οι ασθενείς με επεισόδιο παλινδρόμησης συνήθως αισθάνονται «το φαγητό να ανεβαίνει προς τα πάνω». Μάλιστα, μπορεί να συνυπάρχει πόνος ή κάψιμο στο στήθος και το λαιμό. Ασθενείς με χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση παρατηρούν τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Αίσθημα καύσου κάτω από το στέρνο
  • Ερυγή
  • Πόνος στο στήθος
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Βήχας
  • Άστατος ύπνος

Ποια είναι τα αίτια χαλάρωσης του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα;

Κάποιες τροφές, ο τρόπος ζωής, αλλά και κληρονομικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην εξασθένιση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Πιο συγκεκριμένα, παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου είναι:

  • Λιπαρές τροφές ή τροφές με πολλά καρυκεύματα
  • Κατανάλωση φαγητού πριν την κατάκλιση
  • Καφές
  • Αλκοόλ
  • Κάπνισμα
  • Παχυσαρκία
  • Εγκυμοσύνη
  • Συχνή κατανάλωση φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές;

Η χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία. Έτσι, ενδέχεται να οδηγήσει σε στένωση του οισοφάγου, οισοφαγίτιδα, έλκος, ακόμα και καρκίνο του οισοφάγου. Για αυτό είναι σημαντικό να διαγιγνώσκεται έγκαιρα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ήδη από τα πρώτα συμπτώματα.

συμπτώματα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Πως γίνεται η διάγνωση για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η διάγνωση περιλαμβάνει αρχικά τη συλλογή του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και τη διενέργεια οισοφαγογαστροσκόπησης. Με τη διαδικασία αυτή, ελέγχεται ο οισοφάγος και εντοπίζονται πιθανές βλάβες. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της διάγνωσης και τις προσωπικές ανάγκες του ασθενούς, ο Γενικός Χειρουργός του προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για εκείνον.

Ποια είναι η θεραπεία για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Σε αρχικό στάδιο και σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα, ο ιατρός συνήθως χορηγεί ειδικά φάρμακα και συστήνει την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Η υιοθέτηση μιας πιο δραστήριας ζωής, η διακοπή του καπνίσματος και η απώλεια βάρους συνήθως βοηθούν στην εξασθένιση των συμπτωμάτων.

Εάν, όμως, έχει εξελιχθεί σε νόσο, τότε η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά και στοχεύει στην αποκατάσταση της λειτουργίας του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Η συγκεκριμένη επέμβαση ονομάζεται θολοπλαστική.

Ο Γ. Πανούσης είναι εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός και Αναπληρωτής Διευθυντής στη ΣΤ’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. Η εμπειρία του περιλαμβάνει την αντιμετώπιση ήπιων αλλά και απαιτητικών περιστατικών, ενώ έχει εκτελέσει πλήθος χειρουργικών επεμβάσεων. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς, προσαρμόζει το θεραπευτικό πρωτόκολλο προσφέροντάς του μια εξατομικευμένη λύση. Επικοινωνήστε μαζί του για μια εμπεριστατωμένη διάγνωση και θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε μας στο
2114094912 ή 6932469473ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολουθήστε μας στα social media