ραγάδα πρωκτού

Τι είναι η ραγάδα πρωκτού;

Μια από τις συνήθεις ορθοπρωκτικές παθήσεις είναι η ραγάδα πρωκτού. Πρόκειται για μια σχισμή στον ιστό του πρωκτικού σωλήνα, δηλαδή μια πληγή/τραυματισμός του πρωκτού που οφείλεται στην πίεση που ασκείται κατά την κένωση. Η ραγάδα πρωκτού είναι επίσης γνωστή με την επιστημονική της ονομασία «ραγάδα δακτυλίου».

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της πάθησης;

Τα κυριότερα αίτια για τη ραγάδα πρωκτού είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Ασθενείς που παρουσιάζουν δυσκολίες στην κένωση είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν ραγάδα πρωκτού.

Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό ή ραγάδες. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

  • Ο τοκετός
  • Η ύπαρξη κακοήθειας
  • Η νόσος του Crohn
  • Άλλη φλεγμονώδης νόσος στην περιοχή

Ποια άτομα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ραγάδα πρωκτού;

Η ραγάδα πρωκτού μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα και των δύο φύλλων σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς που επισκέπτονται το ιατρείο με τη συγκεκριμένη πάθηση είναι κυρίως έφηβοι ή άτομα ηλικίας έως 50 ετών.

Πώς μπορεί κανείς να αναγνωρίσει την πάθηση;

Τα συχνότερα συμπτώματα της πάθησης είναι:

  • Ο οξύς πόνος κατά την διάρκεια της κένωσης που μπορεί να διαρκέσει έως και πολλές ώρες μετά από την επίσκεψη στην τουαλέτα
  • Η αιμορραγία
  • Μια εμφανής σχισμή του δέρματος στην «ουρά»
  • Τυχόν οίδημα γύρω από το πάσχον σημείο

Πώς γίνεται η διάγνωση από τον Γενικό Χειρουργό;

Όταν ένας ασθενής αντιμετωπίζει την κένωση σαν κάτι που θα ήθελε να αποφύγει εξαιτίας του έντονου πόνου, τότε είναι σημαντικό να επικοινωνήσει με τον ειδικό ιατρό. Ο Γενικός Χειρουργός θα συλλέξει αρχικά το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα συζητήσει μαζί του τη συμπτωματολογία.

Η διαγνωστική διαδικασία περιλαμβάνει την επισκόπηση του πρωκτού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται κολονοσκόπηση. Όταν η ραγάδα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ο ασθενής αισθάνεται έντονο πόνο κατά την εξέταση, τότε μπορεί να γίνει τοπική αναισθησία.

Η διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική, ώστε να διαπιστωθεί εάν η ραγάδα σχετίζεται με κάποια άλλη πάθηση, όπως η νόσος του Crohn ή ο καρκίνος ορθού. Υπάρχει κίνδυνος η ραγάδα πρωκτού να επιμολυνθεί και οδηγήσει στην εμφάνιση άλλων βλαβών, όπως το περιεδρικό συρίγγιο ή το περιεδρικό απόστημα.

Ποια είναι η θεραπεία για τη ραγάδα πρωκτού;

Η θεραπεία για τη ραγάδα πρωκτού μπορεί να είναι συντηρητική σε αρχικό στάδιο ή χειρουργική σε προχωρημένη κατάσταση. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης και τις προσωπικές ανάγκες του ασθενούς, ο ιατρός θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, την εκτομή του μέσω σφικτήρα (σφικτηροτομή) ή τη θεραπεία με laser. Τις περισσότερες φορές η χειρουργική θεραπεία είναι και η πλέον αποτελεσματική, καθώς μειώνει εξαιρετικά τις πιθανότητες υποτροπής.

Ραγάδα πρωκτού: Αντιμετώπιση με θεραπευτικό laser

Η πιο σύγχρονη θεραπευτική επιλογή για τη ραγάδα πρωκτού είναι το laser. Πρόκειται για ένα ανώδυνο χειρουργικό laser με τη βοήθεια του οποίου ο χειρουργός προχωρά στην επούλωση και εξάχνωση της ραγάδας.

To laser εφαρμόζεται απευθείας πάνω στο πάσχον σημείο, διασφαλίζοντας την ακρίβεια της επέμβασης. Με αυτό τον τρόπο σχεδόν μηδενίζονται οποιεσδήποτε επιπλοκές. Η συγκεκριμένη μέθοδος αποφέρει άριστα αισθητικά αποτελέσματα, ενώ ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού με laser είναι μια ελάχιστη επεμβατική διαδικασία που επιλέγεται όλο και συχνότερα από τους ασθενείς. Για περισσότερες πληροφορίες, αρκεί να επικοινωνήσετε με τον ιατρό.

Ο Γεώργιος Πανούσης είναι Γενικός Χειρουργός που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση των ορθοπρωκτικών παθήσεων. Έχει αντιμετωπίσει πληθώρα περιστατικών ραγάδας πρωκτού και συριγγίων, ενώ επιλέγει να εφαρμόζει τις πλέον αποτελεσματικές χειρουργικές τεχνικές. Ο ιατρός λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς και εφαρμόζει εξατομικευμένες θεραπείες.

Η ραγάδα πρωκτού εμφανίζεται λόγω έντονης πίεσης στην περιοχή. Οι παράγοντες, όμως, που συμβάλλουν στην δημιουργία και στην εμφάνιση της συγκεκριμένης σχισμής είναι οι εξής:

  • Χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Νόσος Crohn
  • Τοκετός
  • Φλεγμονώδης νόσος της περιοχής
  • Ύπαρξη κακοήθειας

 

Τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής μπορεί να είναι τα εξής:

  • Οξύς πόνος κατά την κένωση αλλά και μετά
  • Αιμορραγία
  • Εμφανής σχισμή
  • Οίδημα γύρω από την περιοχή

 

Ο Γενικός Χειρουργός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα τον παραπέμψει να προβεί σε ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις. Η επισκόπηση πρωκτού θεωρείται σημαντική για την επιβεβαίωση της πάθησης και περιλαμβάνει είτε δακτυλική εξέταση, είτε κολονοσκόπηση.

Η αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού συνιστά είτε τη συντηρητική θεραπεία, είτε τη χειρουργική θεραπεία.

Η θεραπεία με laser θεωρείται μια αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της ραγάδας πρωκτού, καθώς, είναι μια ανώδυνη τεχνική και μηδενίζει οποιαδήποτε επιπλοκή. Άλλος ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι και η σφιγκτηροτομή.