Κήλες

Οι κήλες απασχολούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως. Ενδέχεται να εμφανιστούν ξαφνικά (π.χ. μετά από έναν τραυματισμό) με αποτέλεσμα να προκαλέσουν φόβο στον ασθενή. Είναι, όμως, πιθανό να υπάρχουν και χρόνιες κήλες, με τον ασθενή να αμελεί την ύπαρξή τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι κήλες πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα. Το χειρουργείο είναι η μόνη λύση για την αποκατάστασή τους. Ωστόσο, η ιατρική πλέον προσφέρει εξελιγμένες μεθόδους και τεχνικές που δεν μοιάζουν σε καμία περίπτωση με το παλιό επώδυνο χειρουργείο.

Πώς προκύπτουν οι κήλες;

Οι κήλες προκύπτουν μετά από πρόπτωση κάποιου ενδοκοιλιακού σπλάχνου (π.χ. εντέρου) εκτός της ανατομικής του θέσης από το εσωτερικό της κοιλιάς προς τα έξω. Το σπλάχνο διαπερνά το αποδυναμωμένο μυϊκό κοιλιακό τοίχωμα μέσω ενός χάσματος, δηλαδή ενός κενού.

Ο λόγος για τον οποίο εμφανίζεται μια κήλη είναι κυρίως η αυξημένη πίεση στο εσωτερικό της κοιλιάς. Η πίεση σε συνδυασμό με το αποδυναμωμένο μυϊκό τοίχωμα οδηγούν στη δημιουργία κηλών. Βέβαια, δεν αποκλείεται η κήλη να επέλθει και μετά από κάποιον τραυματισμό.

Πώς καταλαβαίνει κανείς πως έχει κήλη;

Οι κήλες κάποιες φορές είναι μικρές σε μέγεθος, γεγονός που δυσκολεύει την έγκαιρη διάγνωσή τους. Μάλιστα, εντοπίζονται ευκολότερα όταν ο ασθενής βρίσκεται σε όρθια θέση και τείνουν να «εξαφανίζονται» όταν εκείνος ξεκουράζεται.

Μεγάλες κήλες που παρουσιάζουν συμφύσεις ή επιπλοκές, όπως είναι η περίσφιξη, χρήζουν άμεσης χειρουργικής αποκατάστασης. Μια κοιλιοκήλη, δηλαδή μια κήλη της κοιλιακής χώρας, διακρίνεται σε διάφορα είδη, ανάλογα με το σημείο στο οποίο εμφανίζεται. Ένας από τους λόγους που οδηγούν τον ασθενή στον ιατρό είναι ο πόνος. Προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε θεραπεία, ο χειρουργός εξετάζει ενδελεχώς την εκάστοτε περίπτωση και πραγματοποιεί μια εμπεριστατωμένη διάγνωση.

Πώς τίθεται η διάγνωση για τις κήλες;

Η διάγνωση για τις κήλες αποτελεί μια πολύ σημαντική διαδικασία. Ουσιαστικά, αποτελεί το πρώτο βήμα για μια αποτελεσματική θεραπεία. Αρχικά, ο ιατρός συλλέγει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και του θέτει διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα. Προηγούμενες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα, είναι συνήθως ένδειξη για την εμφάνιση μετεγχειρητικών κοιλιοκηλών. Για αυτό, ο χειρουργός είναι σημαντικό να γνωρίζει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εσάς και τις ανάγκες σας.

Έπειτα, ακολουθεί η κλινική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται αρχικά με ψηλάφηση. Ο ιατρός εντοπίζει το σημείο στο οποίο εμφανίζεται η κήλη, το μέγεθός της και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά της. Συνήθως, συστήνεται η διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, όπως το υπερηχογράφημα, που θα δώσουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες για την κήλη.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κήλες;

Η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση των κηλών είναι το χειρουργείο. Οποιεσδήποτε άλλες μέθοδοι (π.χ. ζώνες) κρίνονται ακατάλληλες, αφού απλώς απαλύνουν τον πόνο και ανακουφίζουν προσωρινά τα συμπτώματα. Μετεγχειρητικά, ο ιατρός ενδέχεται να σας συστήσει τη χρήση βοηθημάτων. Ωστόσο, επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, είναι σημαντικό να ακολουθείτε μόνο τις οδηγίες που σας δίνει ο εξειδικευμένος χειρουργός κηλών.

Ποιες είναι οι χειρουργικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση των κηλών;

Πριν κάποια χρόνια, οι κήλες αντιμετωπίζονταν μόνο με ανοιχτές επεμβάσεις. Σύμφωνα με την κλασσική αυτή χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός πραγματοποιεί μια μεγάλη τομή στην περιοχή της κοιλιάς. Έχοντας άμεση επαφή με το χειρουργικό πεδίο, προχωρά στη λύση των συμφύσεων και την αποκατάσταση της κήλης. Στη συνέχεια, τοποθετεί μονό πλέγμα πάνω από το χάσμα και ακολουθεί συρραφή της τομής με ράμματα. Μετεγχειρητικά, η πληγή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ο πόνος που αισθάνεται ο ασθενής είναι αρκετά έντονος.

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση κηλών

Η λαπαροσκοπική χειρουργική χρησιμοποιείται πλέον στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Είναι μια λιγότερο επεμβατική μέθοδος που απαιτεί μικρότερες τομές (3 τομές 1 εκατοστού) που βοηθούν στην ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου. Διαμέσου των τομών, ο χειρουργός εισάγει ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία με αποτέλεσμα να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό της κοιλιάς. Αφού αποκαταστήσει την κήλη, τοποθετεί το ειδικό πλέγμα και προχωρά στη συρραφή των τομών.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς;

Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής παραμένει για κάποιες ώρες στο νοσοκομείο για να παρακολουθείται η μετεγχειρητική του πορεία. Ανάλογα με τη μέθοδο που έχει χρησιμοποιηθεί (ανοιχτή ή λαπαροσκοπική), ο χειρουργός θα δώσει στον ασθενή χρήσιμες συμβουλές για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάρρωσή του.

Ένας ασθενής που έχει χειρουργηθεί λαπαροσκοπικά παρουσιάζει λιγότερες υποτροπές σε σχέση με εκείνον που έχει χειρουργηθεί με την ανοιχτή μέθοδο. Επίσης, λόγω των μικρών τομών που έχει, εμφανίζει λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, ενώ παράλληλα έχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Είναι γεγονός πως η λαπαροσκοπική χειρουργική παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να πει με ακρίβεια πως η μία μέθοδος είναι καλύτερη από την άλλη. Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση και τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς.

Ο Γενικός Χειρουργός Γ. Πανούσης είναι Αναπληρωτής Διευθυντής στη ΣΤ’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ με πολυετή εμπειρία στην αποκατάσταση των κηλών. Παρουσιάζει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον στη χειρουργική των κηλών, ενώ είναι άρτια καταρτισμένος στην εφαρμογή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για μια εξατομικευμένη προσέγγιση και αποτελεσματική θεραπεία!

Η κήλη, κατά κύριο λόγο, εμφανίζεται μετά την έντονη ενδοκοιλιακή πίεση. Ακόμα και η αδυναμία του μυϊκού τοιχώματος συμβάλει στην δημιουργία κήλης. Άλλοι παράγοντες πρόκλησης είναι οι εξής:

  • Παχυσαρκία
  • Παρουσία χρόνιου βήχα ή φτερνίσματος
  • Εγκυμοσύνη
  • Άρση βάρους
  • Δυσκοιλιότητα

 

Τα συμπτώματα της κήλης μπορεί να είναι τα εξής:

  • Έντονος πόνος
  • Διόγκωση της περιοχής
  • Δυσφορία
  • Γαστρεντερικές διαταραχές

 

Διότι, η παρουσία μιας κήλης μπορεί να προκαλέσει ορισμένες επιπλοκές π.χ. περίσφιξη, που απαιτούν την άμεση χειρουργική αποκατάσταση.

Πέρα από την κλινική εξέταση και την λήψη ιατρικού ιστορικού, ο γενικός χειρουργός θα συνιστήσει την λήψη απεικονιστικών εξετάσεων π.χ. υπερηχογράφημα.

 

Η οριστική αντιμετώπιση μιας κήλης συνιστά χειρουργείο, ενώ η συντηρητική θεραπεία απλώς απαλύνει τα συμπτώματα για σύντομο χρονικό διάστημα. Το χειρουργείο πραγματοποιείται μέσω λαπαροσκοπικής χειρουργικής, η οποία είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος και διαθέτει άψογα αποτελέσματα.