Σκωληκοειδίτιδα

Ο όρος σκωληκοειδίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή και μόλυνση της σκωληκοειδούς απόφυσης. Αποτελεί μια κοινή ιατρική κατάσταση η οποία εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες από 10 έως 30 ετών. Εάν μείνει χωρίς διάγνωση και θεραπεία, η σκωληκοειδίτιδα εμφανίζει σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή του ατόμου. Στο παρόν άρθρο, θα αναλύσουμε μεταξύ άλλων τις αιτίες και τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας, καθώς και τους σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισής της.

 

Ποιες είναι οι αιτίες της σκωληκοειδίτιδας;

Η συχνότερη αιτία πρόκλησης της σκωληκοειδίτιδας είναι απόφραξη της σκωληκοειδούς απόφυσης η οποία οδηγεί σε φλεγμονή. Η απόφραξη μπορεί να προκληθεί εξαιτίας διαφορετικών παραγόντων. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι η συσσώρευση κοπράνων, τα εντερικά παράσιτα καθώς και κληρονομικοί παράγοντες.

 

Ποια συμπτώματα τη συνοδεύουν;

Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας καθώς και η έντασή τους μπορεί να διαφέρουν ανά ασθενή. Στα βασικότερα συμπτώματα της νόσου συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:

  • Κοιλιακό άλγος, το οποίο συνήθως αρχίζει γύρω από τον ομφαλό και στη συνέχεια μετατοπίζεται στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Ο πόνος επιδεινώνεται με τον βήχα ή κάποια απότομη κίνηση.
  • Απώλεια της όρεξης, ναυτία ή/και εμετός.
  • Ευαισθησία στην περιοχή της κοιλιάς.
  • Αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου (δυσκοιλιότητα ή διάρροια).
  • Χαμηλός πυρετός.

 

Διάγνωση σκωληκοειδίτιδας

Προκειμένου να τεθεί η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας συνήθως απαιτείται ο συνδυασμός της φυσικής εξέτασης, της λήψης ιατρικού ιστορικού και της διενέργειας απεικονιστικών εξετάσεων. Κατά τη φυσική εξέταση, ο ιατρός εξετάζει την κοιλιά, παρατηρώντας ενδείξεις ευαισθησίας ή πρηξίματος. Στη συνέχεια, ανάλογα με τα ευρήματα μπορεί να ζητήσει ορισμένες εξετάσεις όπως είναι το υπερηχογράφημα κοιλίας και η αξονική/ μαγνητική τομογραφία.

 

Σκωληκοειδίτιδα – Θεραπεία

Αφού οριστικοποιηθεί η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας, ο ιατρός στη συνέχεια ορίζει τη μέθοδο θεραπείας της. Η οριστική αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδας είναι κατά κανόνα χειρουργική. Κατά την επέμβαση, αφαιρείται η σκωληκοειδής απόφυση μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται σκωληκοειδεκτομή. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι σκωληκοειδεκτομές διενεργούνται λαπαροσκοπικά.

 

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή

Αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία η οποία πραγματοποιείται μέσω της διενέργειας μικρών τομών στην περιοχή της κοιλιάς. Από τις τομές αυτές εισάγονται στην κοιλιά μια μικρή κάμερα και ειδικά εργαλεία, μέσω των οποίων αφαιρείται η σκωληκοειδής απόφυση. Αυτή η προσέγγιση είναι πολύ πιο ανώδυνη από την ανοιχτή μέθοδο, η οποία περιλαμβάνει τη διενέργεια μιας πολύ μεγαλύτερης τομής.

 

Συγκεντρωτικά, τα οφέλη της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής έναντι της ανοιχτής επέμβασης είναι τα εξής:

  • Λιγότερος πόνος κατά την ανάρρωση.
  • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (από μία έως δύο ημέρες).
  • Ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
  • Χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών.
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα χάρη στη διενέργεια μικρών τομών.

 

Σκωληκοειδίτιδα – Επιπλοκές

Εάν η σκωληκοειδίτιδα μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να εμφανίσει πολύ σοβαρές επιπλοκές, πολλές από τις οποίες είναι απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή. Στις σοβαρότερες επιπλοκές της σκωληκοειδίτιδας συγκαταλέγονται οι ακόλουθες:

  • Ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης: Σε περίπτωση που η σκωληκοειδής απόφυση σπάσει, το περιεχόμενό της εκχύνεται στην κοιλιά, προκαλώντας μια σοβαρή λοίμωξη που ονομάζεται περιτονίτιδα.
  • Απόστημα: Πρόκειται για τη συλλογή πύου στην κοιλιά η οποία είναι πολύ επώδυνη και απαιτεί άμεση θεραπεία.
  • Σήψη: Αποτελεί μια επικίνδυνή κατάσταση για την ανθρώπινη ζωή. Εμφανίζεται σε περιπτώσεις όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά υπερβολικά προσπαθώντας να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

 

Σε περίπτωση που εμφανίζετε συμπτώματα τα οποία σας προϊδεάζουν για την ύπαρξη σκωληκοειδίτιδας μην τα αμελείτε. Επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Γιώργο Πανούση για να λάβετε μια άμεση και εμπεριστατωμένη διάγνωση και θεραπεία.