λιπώματα

Τα λιπώματα είναι καλοήθεις όγκοι που εντοπίζονται στον ιστό κάτω από το δέρμα (υποδόριο ιστό). Το συγκεκριμένο είδος όγκων είναι αποτέλεσμα του ταχέος πολλαπλασιασμού των κυττάρων του λιπώδους ιστού.

Σε ποια σημεία του σώματος μπορούν να εμφανιστούν τα λιπώματα;

Γενικότερα τα λιπώματα μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του ανθρωπίνου σώματος. Ωστόσο, έχουν την τάση να εμφανίζονται συχνότερα στο άνω μέρος του, δηλαδή στην πλάτη, στον αυχένα και στο θωρακικό τοίχωμα.

Ποιες είναι οι συνήθεις ομάδες κινδύνου;

Στατιστικά τα λιπώματα εμφανίζονται συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 40 και 60 ετών. Παρόλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που έχουν εμφανίσει λίπωμα σε ηλικία των 20 ή 30 χρόνων. Δεν είναι απίθανο τα λιπώματα να διαγνωσθούν και σε άτομα μικρότερης ηλικίας.

Γιατί εμφανίζονται τα λιπώματα;

Δεν είναι ακόμη γνωστό για ποιο λόγο δημιουργούνται τα λιπώματα και τι είναι αυτό που τα προκαλεί. Σε μερικές περιπτώσεις, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ασθενείς περιγράφουν ότι το λίπωμα έχει δημιουργηθεί εκεί όπου είχαν ένα τραυματισμό ή ένα μώλωπα. Κατά γενικό κανόνα, όμως, δεν υπάρχει εξήγηση για την εμφάνιση λιπωμάτων.

Ποια είναι τα συμπτώματα των λιπωμάτων;

Συνήθως, τα λιπώματα είναι ασυμπτωματικά και δεν προκαλούν ενοχλήσεις. Για αυτό το λόγο, πολλές φορές δεν τα αισθανόμαστε. Κάποια λιπώματα, όμως, μπορεί να προκαλούν μια μικρή ενόχληση και να κινούνται κάτω από το δέρμα όταν τα πιέσουμε.

Όταν ο ασθενής αισθάνεται μούδιασμα ή πόνο λόγω πίεσης, τότε μπορεί το λίπωμα να βρίσκεται σε σημείο από όπου περνούν νεύρα. Επίσης, εάν αποκτήσουν σημαντικό μέγεθος, ενδέχεται να προκαλέσουν πίεση σε παρακείμενα όργανα.

Πότε πρέπει να αφαιρεθεί ένα λίπωμα;

Τα λιπώματα που δεν εμφανίζουν συμπτωματολογία και δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα, ίσως να μην χρειάζονται αφαίρεση.

Αφαιρούνται μόνο στις περιπτώσεις που προκαλούν συμπτώματα, όπως πόνο ή μουδιάσματα. Αντίστοιχα, υπάρχει η ανάγκη αφαίρεσής τους όταν βρίσκονται κοντά σε αρθρώσεις, παρεμποδίζοντας τη λειτουργία τους.

Η συχνότερη, όμως, αιτία αφαίρεσης των λιπωμάτων είναι για αισθητικούς λόγους. Πολλά, δηλαδή, λιπώματα μπορούν να δημιουργούν, λόγω του όγκου τους, παραμορφώσεις σε ορατά σημεία του σώματος προκαλώντας έντονα αισθητικά προβλήματα στο άτομο που καταφεύγει στην αφαίρεσή τους.

Πώς γίνεται η διάγνωση για τα λιπώματα;

Ο Γενικός Χειρουργός συλλέγει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, ενημερώνεται σχετικά με  συμπτώματα και έπειτα πραγματοποιεί τη φυσική εξέταση. Εάν ο ιατρός το θεωρεί απαραίτητο, μπορεί να αφαιρέσει ένα κομμάτι ιστού με σκοπό να πραγματοποιηθεί βιοψία.

Συνήθως, τη διαγνωστική διαδικασία συμπληρώνει μια μαγνητική ή αξονική τομογραφία.

Ποια είναι η χειρουργική αντιμετώπιση για τα λιπώματα;

Αν απαιτηθεί θεραπεία, τότε αυτή είναι αποκλειστικά χειρουργική και συνίσταται στην αφαίρεση του λιπώματος. Η αφαίρεση είναι εύκολη και γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία στο εξωτερικό ιατρείο. Εάν, όμως, πρόκειται για μεγάλο λίπωμα που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, απαιτείται γενική αναισθησία.

Η χειρουργική θεραπεία είναι ασφαλής, όταν πραγματοποιείται από ένα εξειδικευμένο και έμπειρο ιατρό. Μάλιστα, οι πιθανότητες υποτροπών είναι εξαιρετικά χαμηλές, καθιστώντας την επέμβαση μια σίγουρη και αποτελεσματική λύση.

Ο Γενικός Χειρουργός Γ. Πανούσης έχει πραγματοποιήσει πλήθος χειρουργικών επεμβάσεων με σκοπό την αφαίρεση των λιπωμάτων. Ο ιατρός είναι Αναπληρωτής Διευθυντής στη ΣΤ’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων της γενικής χειρουργικής. Επικοινωνήστε μαζί του για να σας προτείνει μια εξατομικευμένη θεραπεία για το πρόβλημά σας.