Γαστρεκτομή

Τι είναι η γαστρεκτομή;

Η γαστρεκτομή για πολλά χρόνια ήταν μια από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις στη γενική χειρουργική. Η επανάσταση, όμως, που επέφεραν τα αντιελκωτικά φάρμακα στη θεραπεία του γαστροδωδεκαδακτυλικού έλκους, έχουν περιορίσει τις ενδείξεις της επέμβασης, σχεδόν αποκλειστικά στις κακοήθεις παθήσεις του στομάχου (καρκίνος του στομάχου).

Η γαστρεκτομή για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους που εμφανίζονται στον άνθρωπο. Λόγω των μεγάλων ποσοστών θνησιμότητας, είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση του. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του στομάχου είναι μεταξύ άλλων πόνος, ναυτία ή έμετος, δυσπεψία, ακόμα και αιμορραγία.

Μετά τη διάγνωση, η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου, έχει απόλυτη σχέση με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, όπως αυτό καθορίζεται από τον πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο γαστροσκόπησης με βιοψίες, αξονική τομογραφία άνω-κάτω κοιλίας και θώρακος και μερικές φορές με ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (εάν απαιτείται). Εξίσου σημαντική είναι ακόμα η αναγνώριση της θέσης του όγκου, η έκτασή του καθώς και η πιθανή διασπορά του καρκίνου (στους λεμφαδένες ή στη περιτοναϊκή κοιλότητα).

Ποια είναι τα είδη της γαστρεκτομής;

Υφολική γαστρεκτομή
Αφορά την αφαίρεση μέρους του στομάχου, όταν ο όγκος βρίσκεται στο μέσο ή κάτω τριτημόριο. Στην πραγματικότητα, αφαιρούνται τα 4/5 του στομάχου με παραμονή μέρους του θόλου του. Η αποκατάσταση της συνέχειας του πεπτικού γίνεται με αναστόμωση του τμήματος του στομάχου που απομένει με το λεπτό έντερο με πλάγιο-πλάγια ένωση (Billroth II) ή με απομονωμένη έλικα (Roux – Y).

Ολική γαστρεκτομή
Αφορά την αφαίρεση ολόκληρου του στομάχου, για όγκους του ανώτερου τμήματος ή της γαστροοισοφαγικής συμβολής ή για μεγάλους όγκους που καταλαμβάνουν όλο το στόμαχο. Και σε αυτή την περίπτωση, η αποκατάσταση γίνεται με μεμονωμένη έλικα λεπτού εντέρου κατά Roux – Y.

Κεντρική γαστρεκτομή
Αφορά την αφαίρεση μέρος του στομάχου, όπως επίσης και των λεμφαδένων. Αφαιρείται η γαστροοισοφαγική συμβολή και πραγματοποιείται ένωση του οισοφάγου με το τμήμα του στομάχου που οδηγεί στον δωδεκαδάχτυλο.
Στις επεμβάσεις αυτές θα πρέπει να γίνεται προσεκτική σύγκλειση του δωδεκαδακτύλου και, όσο το δυνατόν, καλύτερος λεμφαδενικός καθαρισμός των παρακείμενων λεμφαδένων καθώς και αφαίρεση του μείζονος επιπλόου.

Πως πραγματοποιείται η γαστρεκτομή;

Η γαστρεκτομή πραγματοποιείται με τη μέθοδο της κλασσικής ανοιχτής χειρουργικής. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους επιλέγεται η μέθοδος αυτή είναι η δυνατότητα που προσφέρει στον Ειδικό Χειρουργό να πραγματοποιήσει πολλές επεμβάσεις τον ίδιο χρόνο. Σε περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου, ενδέχεται να χρειαστεί αφαίρεση του μέρους του στομάχου, όλου του στομάχου ή ακόμα και αφαίρεση άλλων οργάνων στα οποία έχει γίνει μετάσταση (π.χ. αφαίρεση του σπλήνα).

Τι ακολουθεί την επέμβαση;

Η γαστρεκτομή είναι μια βαρεία επέμβαση και για αυτό απαιτείται νοσηλεία για τουλάχιστον 6 – 7 ημέρες. Τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες τοποθετείται ρινογαστρικός σωλήνας για την ξεκούραση του στομάχου, ενώ η προοδευτική επανασίτιση ξεκινάει την 4η περίπου ημέρα στην αρχή με υγρά και στη συνέχεια με πολύ ελαφριά δίαιτα. Στο διάστημα αυτό ο ασθενής χρειάζεται υποστήριξη με παρεντερική χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών και πιθανώς με παρεντερική διατροφή.

Ο Γενικός Χειρουργός Γεώργιος Πανούσης διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των κακοηθών παθήσεων του στομάχου και είναι πλήρως καταρτισμένος για την αντιμετώπιση των πιο απαιτητικών περιπτώσεων με τη μέθοδο της γαστρεκτομής.