Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο σε σχήμα αχλαδιού το οποίο βρίσκεται κάτω από το συκώτι. Βασική λειτουργία της είναι να αποθηκεύει και να απελευθερώνει τη χολή κατά τη διαδικασία της πέψης.

Τι είναι όμως η χολή;

Η χολή είναι το υγρό που παράγεται στο συκώτι και βοηθά στην πέψη των τροφών, ιδιαίτερα των λιπαρών. Ουσιαστικά, ο ρόλος της είναι να διασπά τα λίπη σε μικρότερα μόρια ώστε στη συνέχεια να καθιστάται δυνατή η απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις της χολής;

Ο όρος «παθήσεις της χολής» αναφέρεται στην πραγματικότητα σε «παθήσεις της χοληδόχου κύστης». Η συχνότερη πάθηση της χοληδόχου κύστης είναι η χολολιθίαση, δηλαδή οι πέτρες στη χολή, η οποία αποτελεί και τη σημαντικότερη αιτία για την εμφάνιση άλλων παθήσεων της χολής.

Χολολιθίαση (πέτρες στη χολή)

Χολολιθίαση ονομάζεται η πάθηση κατά την οποία αναπτύσσονται χολόλιθοι στη χοληδόχο κύστη ή στους χοληφόρους πόρους. Οι χολόλιθοι μοιάζουν με πέτρες, εξού και η ονομασία τους πέτρες στη χολή. Τα μεγέθη των χολόλιθων μπορεί να ποικίλλουν από πολύ μικρούς, όπως είναι οι κόκκοι της άμμου, έως και πολύ μεγαλύτερους, όπως είναι μια μπάλα του γκολφ. Όταν οι χολόλιθοι έχουν μεγαλύτερο μέγεθος εμποδίζουν τη ροή της χολής μέσω των χοληφόρων αγωγών, προκαλώντας φλεγμονή, πόνο και οδηγώντας στην εμφάνιση επιπλοκών.

Οι παθήσεις της χολής οι οποίες οφείλονται στη χολολιθίαση είναι οι εξής:

 • Χολοκυστίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή της χοληδόχου κύστης η οποία συνήθως προκαλείται από τους χολόλιθους και μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια.
 • Χοληδοχολιθίαση. Εμφανίζεται όταν ένας χολόλιθος περνά από τη χοληδόχο κύστη στον χοληδόχο πόρο, οδηγώντας σε απόφραξη του οργάνου και σε περαιτέρω επιπλοκές.
 • Πολύποδες της χοληδόχου κύστης. Αποτελούν ανωμαλίες που αναπτύσσονται στην εσωτερική επένδυση της χοληδόχου κύστης. Στην πλειοψηφία τους είναι καλοήθεις, αλλά ορισμένοι μπορεί να μετατραπούν σε κακοήθεις.

Ποια συμπτώματα μπορεί να εμφανίσει η χολή;

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις παθήσεις της χολής μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την πάθηση και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Ορισμένα γενικά συμπτώματα που σχετίζονται με τις παθήσεις της χολής είναι:

 • Πόνος στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα (μπορεί να ακτινοβολεί στον δεξιό ώμο ή στην πλάτη)
 • Πόνος μετά την κατανάλωση ενός λιπαρού γεύματος
 • Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος ή/και των ματιών)
 • Ναυτία και έμετος
 • Πυρετός και ρίγη

Διάγνωση παθήσεων χολής

Για τη διάγνωση των παθήσεων της χολής, ο ιατρός λαμβάνει υπόψη το ιατρικό ιστορικό, τη φυσική εξέταση και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Κατά τη φυσική εξέταση θα αξιολογηθεί η κοιλιακή ευαισθησία ή το πρήξιμο που μπορεί να συνυπάρχει με τα συμπτώματα. Στη συνέχεια, ανάλογα με τα ευρήματα, ο ιατρός θα μπορεί να ζητήσει διαγνωστικές εξετάσεις όπως είναι:

 • το υπερηχογράφημα
 • η αξονική τομογραφία
 • η μαγνητική χολαγγειογραφία (MRCP)
 • η ενδοσκοπική ανάστροφη χολαγγειο-παγκρεατογραφία (ERCP)

Θεραπεία

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι παθήσεις της χολής αντιμετωπίζονται μέσω της χολοκυστεκτομής. Η χολοκυστεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση η οποία χρησιμοποιείται για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Η διαδικασία μπορεί να επιτευχθεί μέσω δύο μεθόδων:

 1. Ανοιχτή χολοκυστεκτομή: Πραγματοποιείται μέσω μιας μεγάλης τομής και επιλέγεται σε περίπτωση που η χοληδόχος κύστη έχει σοβαρή φλεγμονή ή ουλές.
 2. Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή: Πραγματοποιείται μέσω πολύ μικρών τομών, χάρη στις οποίες επιτρέπει την ταχύτερη ανάρρωση του ασθενή, μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο και οδηγεί σε ένα βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα.

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα που σχετίζονται με τις παθήσεις της χολής, μην τα αγνοήσετε. Επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Γεώργιο Πανούση για να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να σας προτείνει την ιδανική θεραπεία.