χειρουργείο αποκατάστασης κήλης

Χειρουργείο αποκατάστασης κήλης: Σύγχρονες τεχνικές

Μια κήλη αποτελεί άκρως διαδεδομένη πάθηση που αντιμετωπίζεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων χειρουργικά. Μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιακής ή της βουβωνικής χώρας και του διαφράγματος. Αν και οι κήλες δεν είναι συνήθως απειλητικές για τη ζωή, μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία, πόνο και επιπλοκές εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση είναι συχνά απαραίτητη για την αποκατάσταση της κήλης και την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών. Οι παραδοσιακές τεχνικές όσον αφορά στο χειρουργείο αποκατάστασης μιας κήλης, όπως η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, οι εξελίξεις στη χειρουργική τεχνολογία και τις τεχνικές έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο σύγχρονων και αποτελεσματικών προσεγγίσεων για την αποκατάσταση μιας κήλης. Αυτές οι τεχνικές στοχεύουν στην επίτευξη του ίδιου αποτελέσματος με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο και ταχύτερο χρόνο αποκατάστασης. 

 

Τύποι κήλης

Μια κήλη μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα μέρη του σώματος. Οι πιο κοινές μορφές κήλης είναι:

  • Βουβωνοκήλη: Ο πιο κοινός τύπος κήλης, που αντιπροσωπεύει περίπου το 70% όλων των περιπτώσεων. Η κήλη αυτή εμφανίζεται όταν το περιεχόμενο της κοιλίας, συνηθέστερα το κοιλιακό λίπος και τμήμα του λεπτού ή παχέος εντέρου, προεξέχει μέσα από ένα αδύναμο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος στη βουβωνική χώρα. Οι βουβωνοκήλες μπορούν να εμφανιστούν είτε λόγω συγγενούς αδυναμίας στο κοιλιακό τοίχωμα ή λόγω παραγόντων όπως η γήρανση ή η συνεχής καταπόνηση λόγω χρόνιας διάρροιας, δυσκοιλιότητας ή παρατεταμένης άρσης βαρέων αντικειμένων.
  • Ομφαλοκήλη: Οι ομφαλοκήλες εμφανίζονται όταν μέρος του ενδοκοιλιακού περιεχομένου προεξέχει μέσα από ένα αδύναμο σημείο στο κοιλιακό τοίχωμα κοντά στον ομφαλό. Είναι πιο συχνές σε βρέφη, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε ενήλικες, ιδιαίτερα σε γυναίκες με ιστορικό πολλαπλών κυήσεων ή σε υπέρβαρα άτομα.
  • Μηροκήλη: Μια μηροκήλη εμφανίζεται στη μηροβουβωνική περιοχή, στην οποία ο κηλικός σάκος και το περιεχόμενο αυτού προεξέχουν μέσω του μηριαίου δακτυλίου. Ο στενός δακτύλιος αυτός εντοπίζεται στην πυελική περιοχή και αναπτύσσεται μεταξύ του βουβωνικού συνδέσμου, του ηβικού οστού και των μηριαίων αγγείων. Η μηροκήλη είναι πιο συχνή στις γυναίκες και συχνά εμφανίζεται ως εξόγκωμα στο άνω μέρος του μηρού.
  • Μετεγχειρητική κήλη: Η κήλη αυτή αναπτύσσεται στο σημείο όπου βρίσκεται η τομή που υφίσταται λόγω μιας προηγούμενης επέμβασης στην κοιλιά, όπου οι μύες έχουν εξασθενήσει ή διαχωριστεί, γεγονός που επιτρέπει στον ενδοκοιλιακό ιστό να προεξέχει μέσα από την ουλή της τομής. Παράγοντες όπως η κακή επούλωση της τομής, η μόλυνση ή η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μετεγχειρητικής κήλης.
  • Διαφραγματοκήλη: Σε αντίθεση με τους άλλους τύπους κήλης, οι διαφραγματοκήλες εμφανίζονται στην άνω κοιλιακή χώρα, όπου το στομάχι προεξέχει μέσω του διαφράγματος στη θωρακική κοιλότητα. Αυτός ο τύπος κήλης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης όπως καούρα, πόνο στο στήθος και δυσκολία στην κατάποση.

Κάθε τύπος κήλης απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση και εφαρμογή ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού σχεδίου με βάση παράγοντες όπως το μέγεθος και η θέση της κήλης, η συνολική υγεία του ασθενούς και η παρουσία τυχόν επιπλοκών. Συχνά συνιστάται η χειρουργική αποκατάσταση για την πρόληψη επιπλοκών όπως η περίσφιξη του προεξέχοντος ενδοκοιλιακού οργάνου επί αδυναμίας ανάταξης της κήλης. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση και γάγγραινα των οργάνων, συνεπώς το χειρουργείο αποκατάστασης της κήλης είναι απαραίτητο. Με τις προόδους στις χειρουργικές τεχνικές και την εξέλιξη της τεχνολογίας, η αποκατάσταση των κηλών προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στις μεμονωμένες ανάγκες κάθε περιστατικού, με στόχο την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μελλοντικής υποτροπής.

 

Λαπαροσκοπικό χειρουργείο αποκατάσταση κήλης

Το λαπαροσκοπικό χειρουργείο αποκατάστασης κήλης έχει φέρει επανάσταση στον τομέα της επιδιόρθωσης της συγκεκριμένης πάθησης. Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική τεχνική η οποία περιλαμβάνει την πραγματοποίηση πολύ μικρών τομών στην κοιλιακή χώρα μέσω των οποίων εισάγονται εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία και το λαπαροσκόπιο, ένα μακρόστενο όργανο με κάμερα και πηγή φωτός στο άκρο του. Το λαπαροσκόπιο μεταφέρει την εικόνα του εσωτερικού της κοιλιακής χώρας σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας, από την οποία ο χειρουργός μπορεί να παρακολουθεί κάθε κίνηση και χειρισμό του. Ο χειρουργός έπειτα πραγματοποιεί ανάταξη του περιεχομένου της κήλης εκ των έσω, ενώ τοποθετεί συχνά ειδικό συνθετικό πλέγμα για τη σύγκλειση του χάσματος, το οποίο ενισχύει την εξασθενημένη περιοχή και αποτρέπει τυχόν μελλοντικές υποτροπές. 

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης αποκατάστασης μιας κήλης είναι η ελάχιστα επεμβατική φύση της, η οποία έχει ως αποτέλεσμα μικρότερες τομές, λιγότερο τραύμα ιστού, μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο και ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση συνήθως αναρρώνουν ταχύτερα και μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες νωρίτερα. Επιπλέον, η λαπαροσκοπική τεχνική προσφέρει άκρως λεπτομερή απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου, επιτρέποντας την επιτυχή ανάταξη του ενδοκοιλιακού περιεχομένου πίσω στη θέση του και την ακριβή τοποθέτηση του πλέγματος. Ο Γενικός Χειρουργός στην Αθήνα Δρ. Γεώργιος Πανούσης πραγματοποιεί κάθε χειρουργείο αποκατάστασης κήλης με την ενδεδειγμένη ανά περίπτωση τεχνική, προκειμένου να επιτευχθούν τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *