ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Λαπαροσκοπικη Λυση Συμφυσεως Λεπτου Εντερου

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΜΦΥΣΕΙΣ:

Οι  συμφύσεις δημιουργούνται συνήθως μετά από επεμβάσεις στην κοιλιά, τραυματισμούς ή φλεγμονές των ενδοκοιλιακών οργάνων. Πρόκειται για ουλώδη ιστό, που αναπτύσσεται ως μηχανισμός άμυνας κι απάντησης στον τραυματισμό, την εξέλκωση, το απόστημα, τη διάτρηση, τη φλεγμονή ή απλά στη χειρουργική διατομή των ιστών.

Ο σχηματισμός συμφύσεων συνδέεται άμεσα με τις φυσιολογικές διαδικασίες επούλωσης του περιτοναίου. Άλλοι παράγοντες του χειρουργείου που οδηγούν στο σχηματισμό συμφύσεων περιλαμβάνουν την επαφή των ιστών με εργαλεία ή  ξένα σώματα (πχ. ράμματα, σκόνη γαντιών), την αφύγρανση και υπερθέρμανση των ιστών, καθώς και τους θρόμβους από την πήξη του αίματος που παράγονται έπειτα από κάποια αιμορραγία. Σχεδόν όλοι όσοι έχουν υποβληθεί σε κοιλιακή επέμβαση έχουν αναπτύξει σε κάποιο βαθμό ενδοκοιλιακές συμφύσεις, ιδιαίτερα εάν αυτή αφορά την κατώτερη κοιλιά και την πύελο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Οι συμφύσεις επηρεάζουν την ομαλή κινητικότητα των εντέρων προκαλώντας γωνίωση, περιελίκωση, καθήλωση ή έλξη σε αφύσικη θέση (πχ.εντός κήλης), με αποτέλεσμα να παρακωλύεται η προώθηση του εντερικού περιεχομένου. Η παρουσία των ενδοκοιλιακών συμφύσεων,μπορεί να διαδράμει ασυμπτωματική. Άλλοτε παρατηρείται ήπιος ακαθόριστος ή πυελικός πόνος.

Όταν εγκατασταθεί όμως ειλεός τα συμπτώματα είναι πιο έκδηλα: έντονος κολικοειδής κοιλιακός πόνος, έμετοι, μετεωρισμός, κοιλιακή διάταση, αναστολή αποβολής κοπράνων κι αερίων, δυσκοιλιότητα. Επιβάλλεται άμεση ιατρική εκτίμηση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία των συμφύσεων είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Αυτή η επέμβαση γίνεται συνήθως λαπαροσκοπικά. Εισάγεται αέριο εντός της κοιλίας για να διαταθεί και αυτό θα καταστήσει ευκολότερο να δούμε τα ενδοκοιλιακα όργανα.

Το λαπαροσκόπιο  εισάγεται μέσω μιας μικρής οπής ενδοκοιλιακή κοιλότητα θα επιθεωρηθεί από τον χειρουργό. Αρκετές μικρές τομές γίνονται στο τοίχωμα της κοιλιάς και μέσα από αυτές τίθενται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία για την λύση (κόψιμο) των συμφύσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα απελευθερωθούν οι εντερικές έλικες  που είχαν κολλήσει μεταξύ τους και δυσλειτουργούσαν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να μετατρέψει την επέμβαση και να γίνει ανοικτή εγχείρηση (που ονομάζεται λαπαροτομία).

Διαγνωστικη Λαπαροσκοπηση – Βιοψια Λεμφαδενων

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πολλές φορές  καλείται ο χειρουργός να βοηθήσει στη διάγνωση ενός υπό διερεύνηση προβλήματος(π.χ. πυρετός αγνώστου αιτιολογίας)όπου η μόνη πληροφορία είναι η ύπαρξη διογκωμένων ενδοκοιλιακών λεμφαδένων ή όταν η διόγκωση λεμφαδένων είναι ένα τυχαίο εύρημα που αποκαλύπτεται σε μια ακτινολογική εξέταση για άλλο λόγο.

Έτσι με τη λαπαροσκοπική μέθοδο μπορεί να ληφθεί υλικό είτε εντός της κοιλίας είτε οπισθοπεριτοναϊκά και να σταλεί για ιστολογική εξέταση.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

1. πυρετός αγνώστου αιτιολογίας

2.σταδιοποίηση λεμφωμάτων

3.σταδιοποίηση καρκίνου παγκρέατος

4.αφαίρεση τυχαίως ανευρισκόμενων διογκωμένων λεμφαδένων

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Ο χώρος της κοιλίας φουσκώνει με την εμφύσηση διοξειδίου του άνθρακα,που εισάγεται μέσω μιας οπής που δημιουργείται στον ομφαλό,περίπου 1cm.Μέσω άλλων μικρότερων οπών,0,5cm περίπου,εισάγονται λεπτά εργαλεία με τα οποία παρασκευάζονται και αφαιρούνται οι λεμφαδένες προς βιοψία.

Με τη βοήθεια κάμερας επιτυγχάνεται η δυνατότητα παρατήρησης στο χειρουργικό πεδίο με μεγέθυνση 10-15 φορές.Έτσι μπορεί να εκτελεστεί η επέμβαση με ακρίβεια ,καθαρότητα χειρουργικού πεδίου και ελάχιστο τραυματισμό παρακείμενων οργάνων.Στο τέλος αφαιρείται το υλικό(λεμφαδένας)μέσα σε ειδικό σάκο.

Λαπαροσκοπικη Αποκατασταση Κιρσοκηλης

Η κιρσοκήλη είναι μια διεύρυνση των φλεβών του όσχεου-τη χαλαρή σακκούλα δέρματος που κρατά τους όρχεις . Η κιρσοκήλη είναι παρόμοια με μια κιρσοειδή φλέβα που μπορεί να φουσκώσει στο πόδι .Είναι μια κοινή αιτία της χαμηλής παραγωγής του αριθμού των σπερματοζωαρίων και μειωμένη ποιότητα (κινητικότητα) του σπέρματος, αν και όχι όλες οι περιπτώσεις κιρσοκήλης επηρεάζουν την παραγωγή σπέρματος. Η κιρσοκήλη μπορεί επίσης να προκαλέσει συρρίκνωση των όρχεων λόγω διαταραχής της αιμάτωσης τους.

Οι περισσότερες περιπτώσεις κιρσοκήλης αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου. Ευτυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις είναι εύκολο να εντοπιστούν και, εφόσον προκαλούν συμπτώματα, μπορεί να διορθωθούν χειρουργικά.Η κιρσοκήλη συχνά δεν παράγει κλινικά σημεία ή συμπτώματα. Σπάνια, μπορεί να προκαλέσει πόνο. Ο πόνος μπορεί να ποικίλλει από δυσφορία – ένα αίσθημα βάρους – κυρίως σε απότομη αλλαγή θέσης απο καθιστή σε όρθια, ή με την φυσική άσκηση, ειδικά για μεγάλες χρονικές περιόδους.Μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας με την ορθοστασία και να περνά με την κατάκλιση και την ξεκούραση.

Με τον καιρό, η κιρσοκήλη μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει πιο αισθητή.

Δεν είναι σαφές πώς η κιρσοκήλη επηρεάζει τη γονιμότητα. Η σωστή κυκλοφορία στις αρτηρίες και τις φλέβες των όρχεων , βοηθά να διατηρείται η κατάλληλη θερμοκρασία για τη βέλτιστη παραγωγή σπέρματος. Με την αναστολή της ροής του αίματος, η κιρσοκήλη μπορεί να διατηρήσει την τοπική θερμοκρασία πολύ υψηλή, με αποτέλεσμα να επηρεασθεί η παραγωγή( σχηματισμός) του σπέρματος και η μετακίνηση (κινητικότητα) του.

Θεραπεία

Θεραπεία για την κιρσοκήλη μπορεί να μην είναι απαραίτητη. Ωστόσο, εάν κιρσοκήλη σας προκαλεί πόνο, ατροφία των όρχεων ή υπογονιμότητα, μπορεί να θέλετε να υποβληθείτε σε επέμβαση διόρθωσης, η οποία είναι γνωστή με τον όρο “λαπαροσκοπική αποκατάσταση κιρσοκήλης”. Ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι να καταστρέψει τις ανεπαρκείς φλέβες και να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος σε φυσιολογικές φλέβες. Ωστόσο, η επίδραση της επέμβασης κιρσοκήλης στη γονιμότητα είναι ασαφής.

Παρά το γεγονός ότι κιρσοκήλη συνήθως αναπτύσσεται στην εφηβεία, είναι λιγότερο σαφές κατά πόσον θα πρέπει να αποκατασταθεί με χειρουργική επέμβαση εκείνη τη στιγμή. Ενδείξεις για την διόρθωση μιας κιρσοκήλης στην εφηβεία είναι η σταδιακή ατροφία των όρχεων, πόνος ή διαταραχές σπέρματος ως αποτελέσματα των αναλύσεων (σπερμοδιάγραμμα). Η επέμβαση της κιρσοκήλης παρουσιάζει σχετικά λίγους κινδύνους

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση κιρσοκήλης: Διαδικασία

lap-varicocele1

Ο χειρούργος κάνει μια μικρή τομή στην κοιλιά σας και περνάει ένα μικρό όργανο (ενδοσκόπιο-κάμερα), μέσω της τομής για να δει και να διορθώσει τη κιρσοκήλη. Αυτή η διαδικασία προσφέρει τα πλεονεκτήματα ότι αναγνωρίζεται πιο εύκολα η σπερματική αρτηρία ενώ έχει μικρότερα ποσοστά υδροκήλης.