Ενότητες
ToggleΔιαγνωστικη Λαπαροσκοπηση – Βιοψια Λεμφαδενων
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Πολλές φορές καλείται ο χειρουργός να βοηθήσει στη διάγνωση ενός υπό διερεύνηση προβλήματος(π.χ. πυρετός αγνώστου αιτιολογίας)όπου η μόνη πληροφορία είναι η ύπαρξη διογκωμένων ενδοκοιλιακών λεμφαδένων ή όταν η διόγκωση λεμφαδένων είναι ένα τυχαίο εύρημα που αποκαλύπτεται σε μια ακτινολογική εξέταση για άλλο λόγο.
Έτσι με τη λαπαροσκοπική μέθοδο μπορεί να ληφθεί υλικό είτε εντός της κοιλίας είτε οπισθοπεριτοναϊκά και να σταλεί για ιστολογική εξέταση.
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
1. πυρετός αγνώστου αιτιολογίας
2.σταδιοποίηση λεμφωμάτων
3.σταδιοποίηση καρκίνου παγκρέατος
4.αφαίρεση τυχαίως ανευρισκόμενων διογκωμένων λεμφαδένων
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ
Ο χώρος της κοιλίας φουσκώνει με την εμφύσηση διοξειδίου του άνθρακα,που εισάγεται μέσω μιας οπής που δημιουργείται στον ομφαλό,περίπου 1cm.Μέσω άλλων μικρότερων οπών,0,5cm περίπου,εισάγονται λεπτά εργαλεία με τα οποία παρασκευάζονται και αφαιρούνται οι λεμφαδένες προς βιοψία.
Με τη βοήθεια κάμερας επιτυγχάνεται η δυνατότητα παρατήρησης στο χειρουργικό πεδίο με μεγέθυνση 10-15 φορές.Έτσι μπορεί να εκτελεστεί η επέμβαση με ακρίβεια ,καθαρότητα χειρουργικού πεδίου και ελάχιστο τραυματισμό παρακείμενων οργάνων.Στο τέλος αφαιρείται το υλικό(λεμφαδένας)μέσα σε ειδικό σάκο.
Λαπαροσκοπικη Αποκατασταση Κιρσοκηλης
Η κιρσοκήλη είναι μια διεύρυνση των φλεβών του όσχεου-τη χαλαρή σακκούλα δέρματος που κρατά τους όρχεις . Η κιρσοκήλη είναι παρόμοια με μια κιρσοειδή φλέβα που μπορεί να φουσκώσει στο πόδι .Είναι μια κοινή αιτία της χαμηλής παραγωγής του αριθμού των σπερματοζωαρίων και μειωμένη ποιότητα (κινητικότητα) του σπέρματος, αν και όχι όλες οι περιπτώσεις κιρσοκήλης επηρεάζουν την παραγωγή σπέρματος. Η κιρσοκήλη μπορεί επίσης να προκαλέσει συρρίκνωση των όρχεων λόγω διαταραχής της αιμάτωσης τους.
Οι περισσότερες περιπτώσεις κιρσοκήλης αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου. Ευτυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις είναι εύκολο να εντοπιστούν και, εφόσον προκαλούν συμπτώματα, μπορεί να διορθωθούν χειρουργικά.Η κιρσοκήλη συχνά δεν παράγει κλινικά σημεία ή συμπτώματα. Σπάνια, μπορεί να προκαλέσει πόνο. Ο πόνος μπορεί να ποικίλλει από δυσφορία – ένα αίσθημα βάρους κυρίως σε απότομη αλλαγή θέσης απο καθιστή σε όρθια, ή με την φυσική άσκηση, ειδικά για μεγάλες χρονικές περιόδους.Μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας με την ορθοστασία και να περνά με την κατάκλιση και την ξεκούραση.
Με τον καιρό, η κιρσοκήλη μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει πιο αισθητή.
Δεν είναι σαφές πώς η κιρσοκήλη επηρεάζει τη γονιμότητα. Η σωστή κυκλοφορία στις αρτηρίες και τις φλέβες των όρχεων , βοηθά να διατηρείται η κατάλληλη θερμοκρασία για τη βέλτιστη παραγωγή σπέρματος. Με την αναστολή της ροής του αίματος, η κιρσοκήλη μπορεί να διατηρήσει την τοπική θερμοκρασία πολύ υψηλή, με αποτέλεσμα να επηρεασθεί η παραγωγή( σχηματισμός) του σπέρματος και η μετακίνηση (κινητικότητα) του.
Θεραπεία
Θεραπεία για την κιρσοκήλη μπορεί να μην είναι απαραίτητη. Ωστόσο, εάν κιρσοκήλη σας προκαλεί πόνο, ατροφία των όρχεων ή υπογονιμότητα, μπορεί να θέλετε να υποβληθείτε σε επέμβαση διόρθωσης, η οποία είναι γνωστή με τον όρο “λαπαροσκοπική αποκατάσταση κιρσοκήλης”. Ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι να καταστρέψει τις ανεπαρκείς φλέβες και να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος σε φυσιολογικές φλέβες. Ωστόσο, η επίδραση της επέμβασης κιρσοκήλης στη γονιμότητα είναι ασαφής.
Παρά το γεγονός ότι κιρσοκήλη συνήθως αναπτύσσεται στην εφηβεία, είναι λιγότερο σαφές κατά πόσον θα πρέπει να αποκατασταθεί με χειρουργική επέμβαση εκείνη τη στιγμή. Ενδείξεις για την διόρθωση μιας κιρσοκήλης στην εφηβεία είναι η σταδιακή ατροφία των όρχεων, πόνος ή διαταραχές σπέρματος ως αποτελέσματα των αναλύσεων (σπερμοδιάγραμμα). Η επέμβαση της κιρσοκήλης παρουσιάζει σχετικά λίγους κινδύνους
Λαπαροσκοπική αποκατάσταση κιρσοκήλης: Διαδικασία
Ο χειρούργος κάνει μια μικρή τομή στην κοιλιά σας και περνάει ένα μικρό όργανο (ενδοσκόπιο-κάμερα), μέσω της τομής για να δει και να διορθώσει τη κιρσοκήλη. Αυτή η διαδικασία προσφέρει τα πλεονεκτήματα ότι αναγνωρίζεται πιο εύκολα η σπερματική αρτηρία ενώ έχει μικρότερα ποσοστά υδροκήλης.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ
Γενικός Χειρουργός
Ο Γεώργιος Πανούσης είναι Αναπληρωτής Διευθυντής στη ΣΤ’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου “ΥΓΕΙΑ”. Ο Ιατρός συμμετέχει σαν εκπαιδευτής στα σεμινάρια λαπαροσκοπικών κολεκτομών καθώς επίσης και στο σεμινάριο PICC and PORT που αφορά τεχνικές στην τοποθέτηση κεντρικών φλεβικών καθετήρων.
ΒιογραφικόΠΑΘΗΣΕΙΣ / ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
ΙΑΤΡΕΙΟ
ΩΡΑΡΙΟ
ΔΕΥ-ΠΑΡ: 09:00-21:00
ΣΑΒ: 09:00-14:00