Η ραγάδα δακτυλίου αποτελεί μία πάθηση του πρωκτού, η οποία εμφανίζεται ως σχισμή (πληγή) στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα. Η ραγάδα δακτυλίου προκαλεί έντονο πόνο, ενώ μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κένωσης.
Τι είναι η ραγάδα δακτυλίου και πώς προκαλείται ;
Η ραγάδα δακτυλίου αποτελεί μία κοινή πάθηση του πρωκτού, η οποία εμφανίζεται συχνά σε βρέφη, εγκύους, αλλά ως επί το πλείστον εντοπίζεται σε άτομα άνω των 40 ετών. Η ραγάδα πρωκτού προκαλείται λόγω του τραυματισμού της περιοχής. Το τραύμα δημιουργείται συνήθως λόγω της έντασης ή του τεντώματος στην περιοχή του πρωκτού, η οποία προκαλεί ρήξη του βλεννογόνου του πρωκτού. Η ραγάδα δακτυλίου μπορεί να φέρει βαθιά δομή που εντοπίζεται από τον δακτύλιο το πρωκτού μέχρι τις ίνες του έσω σφικτήρα. Έτσι, οι συνηθέστερες αιτίες πρόκλησης της ραγάδας δακτυλίου είναι :
- Χρόνια δυσκοιλιότητα
- Διάρροια
- Σκληρή και ξηρή μορφή κοπράνων
- Τραυματισμός περιοχής
- Νόσος Crohn
- Καρκίνους πρωκτού
- Εγκυμοσύνη
- Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)
Ποια συμπτώματα προκαλεί η ραγάδα δακτυλίου ;
Η ραγάδα δακτυλίου μπορεί να προκαλέσει αρκετά επώδυνα συμπτώματα, στην περίπτωση που η αντιμετώπιση της δεν πραγματοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο. Οι ασθενείς τις περισσότερες φορές φέρουν τα εξής συμπτώματα:
- Αίσθημα καύσου
- Έντονο άλγος μετά την κένωση
- Αιμορραγία
- Δυσοσμία κενώσεων
- Έντονη συχνοουρία
- Κνησμός στην περιοχή και στα πέριξ
Κάποιες φορές η ραγάδα δακτυλίου μπορεί να επουλωθεί μόνη της λίγες εβδομάδες μετά την εμφάνιση της. Ωστόσο, υπάρχει η περίπτωση εμφάνισης επιπλοκών στην περίπτωση που πάθηση είναι χρόνια και συνεπώς μπορεί να οδηγήσουν σε στένωση του πρωκτού, περιεδρικό συρίγγυο ή απόστημα.
Πώς επιτυγχάνεται η διάγνωση ;
Ο ασθενής καθώς διαπιστώσει την εμφάνιση της ραγάδας δακτυλίου είναι σημαντικό να επισκεφτεί ένα Χειρουργό, οποίος θα αξιολογήσει την κλινική εικόνα. Ο ιατρός αφού λάβει το ιστορικό του ασθενούς, θα προβεί στην κλινική διάγνωση, η οποία επιτυγχάνεται με την επισκόπηση και ψηλάφηση της πρωκτικής χώρας. Ενώ, κάποιες φορές πραγματοποιείται κολονοσκόπηση για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων.
Πώς αντιμετωπίζεται η ραγάδα δακτυλίου ;
Συντηρητική αγωγή
Η ραγάδα δακτυλίου μπορεί να πραγματοποιηθεί αρχικά μέσα από τη συντηρητική αγωγή. Έτσι, η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει :
- Αναλγητικά φάρμακα
- Αλοιφές
- Κρέμες νιτρογλυκερίνης
- Διατροφή με φυτικές ίνες
Η συντηρητική θεραπεία δύναται να μειώσει τα επώδυνα συμπτώματα της πάθησης. Στόχος είναι η βελτίωση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας, ο σωστός καθαρισμός και η χρήση τοπικών αγγειοδιασταλτικών αλοιφών για την χαλάρωση του έσω σφιγκτήρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η συντηρητική αγωγή φέρει 50% ποσοστό επιτυχίας, γεγονός που υποδηλώνει το υψηλό ποσοστό υποτροπών.
Χειρουργική θεραπεία
Η ραγάδα δακτυλίου μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά μέσω χειρουργικής επέμβασης. Συγκεκριμένα, η χειρουργική αντιμετώπιση πραγματοποιείται με έσω πλάγια σφιγκτηροτομή. Η εκτελείται από ένα εξειδικευμένο Χειρουργό υπό ολική αναισθησία. Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 20 λεπτά και πραγματοποιείται με τη διατομή του σφιγκτήρα του πρωκτού για να οδηγηθεί σε χαλάρωση. Η χαλάρωση της περιοχής βελτιώνει την αιμάτωση της και ενισχύει τη διαδικασία επούλωσης. Η Χειρουργική θεραπεία αποβλέπει στη θεραπεία του χρόνιου σπασμού και επιτρέπει την ταχεία επούλωση της ραγάδας. Ακόμη, η χειρουργική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί συνδυαστικά με τη χρήση laser.
Η χειρουργική θεραπεία επιλύει τελικώς το πρόβλημα του ασθενή, καθώς η επέμβαση είναι :
- Ανώδυνη
- Πλήρως ασφαλής
- Χωρίς επιπλοκές
- Μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο
Μετά την επέμβαση ο ασθενής στην περίπτωση που φέρει πόνο μπορεί να πάρει κάποιο παυσίπονο. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί ένα ειδικά διαμορφωμένο διαιτολόγιο. Η ορθή και ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει τη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, ενώ θα πρέπει να καταναλώνεται άφθονο νερό.
Σε κάθε περίπτωση, κάθε ασθενής που εμφανίζει ραγάδα δακτυλίου είναι σημαντικό να επισκεφτεί εγκαίρως ένα Χειρουργό. Ο Γενικός Χειρουργός Γεώργιος Πανούσης είναι Αναπληρωτής Διευθυντής στη ΣΤ’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ». Η εμπειρία του, αλλά και οι συνεχείς μετεκπαιδεύσεις του σε νέες τεχνικές τον καθιστούν τον πλέον κατάλληλο για την πλήρη και άμεση αντιμετώπιση των παθήσεων του πρωκτού, όπως είναι η ραγάδα δακτυλίου. Επικοινωνήστε μαζί του για να κλείσετε ένα ραντεβού.
Πώς προκαλείται η ραγάδα δακτυλίου ;
Τα αίτια εμφάνισης της ραγάδας είναι ποικίλα. Η ραγάδα δακτυλίου μπορεί να προκληθεί μετά από τραυματισμό της περιοχής. Η δυσκοιλιότητα και σκληρά κόπρανα κατά την αφόδευση. Οι ασθενείς με νόσο του crohn είναι πιο επιρρεπής στην εμφάνιση της ραγάδας πρωκτού.
Ποια συμπτώματα προκαλεί η ραγάδα δακτυλίου ;
Τα συμπτώματα της ραγάδας πρωκτού είναι ο έντονος πόνος κατά την κένωση, καθώς λόγω του της τάσης του πρωκτικού σφιγκτήρα μπορεί ο ασθενείς να βιώνει οξύ πόνο. Επίσης, ο πόνος κατά την κένωση συνοδεύεται από αιμορραγία και δυσοσμία.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση ;
H διάγνωση της ραγάδας πραγματοποιείται από ένα Χειρουργό με τη λήψη της κλινικής εικόνας και τη διεξαγωγή κολονοσκόπησης.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ραγάδα δακτυλίου ;
Η αντιμετώπιση της ραγάδας δακτυλίου μπορεί να πραγματοποιηθεί συντηρητικά, ενώ η οριστική θεραπεία της ραγάδας πραγματοποιείται με χειρουργική επέμβαση.
Ποια είναι η διαδικασία διεξαγωγής της χειρουργικής επέμβασης ;
Η Χειρουργική επέμβαση είναι αναίμακτη και διεξάγεται μέσα σε 20 λεπτά. Μετά την επέμβαση, ο χειρουργός ενημερώνει τους ασθενείς για την εφαρμογή του κατάλληλου διαιτολόγιού.