περιεδρικό απόστημα

Τι είναι το περιεδρικό απόστημα;

Το περιεδρικό απόστημα αποτελεί μια πάθηση του ορθοπρωκτικού συστήματος και εμφανίζεται συνήθως σε υγιή άτομα. Η επικρατούσα και πλέον αποδεκτή θεωρία αναφέρεται στην απόφραξη του πόρου των μεσοσφιγκτήριων αδένων με πύον, οι οποίοι εκβάλλουν στην κορυφή των κρυπτών της οδοντωτής γραμμής του πρωκτικού σωλήνος. Η επιμόλυνση αυτών οδηγεί στη δημιουργία αποστήματος, το οποίο φθάνει εκεί όπου τελειώνει ο αδένας ή επεκτείνεται εκεί όπου υπάρχουν σημεία ήσσονος αντιστάσεως.

Περιεδρικό απόστημα: Τύποι

Το περιεδρικό απόστημα διακρίνεται σε 4 τύπους, ανάλογα με την περιοχή στην οποία εμφανίζεται:

  • Περιπρωκτικό απόστημα

Η μόλυνση παρατηρείται στην περιπρωκτική περιοχή και είναι επιφανειακή.

  • Μεσοσφιγκτηριακό απόστημα

Η μόλυνση εντοπίζεται ανάμεσα στον έσω και τον έξω σφιγκτήρα.

  • Ευθυϊσχιακό απόστημα

Η μόλυνση βρίσκεται εξωτερικό του πρωκτικού σωλήνος, στο περιορθικό λίπος.

  • Υπερανελκτηριακό απόστημα

Η μόλυνση εντοπίζεται στα πλάγια του πρωκτικού σωλήνος, πάνω από τον ανελκτήρα.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης του περιεδρικού αποστήματος;

Τα αίτια εμφάνισης της πάθησης σχετίζονται με την ύπαρξη άλλων παθήσεων. Συνήθως, το περιεδρικό απόστημα είναι αποτέλεσμα ενός επιμολυσμένου περιεδρικού συριγγίου. Επίσης, ενδέχεται να εμφανίζεται εξαιτίας σεξουαλικώς μεταδιδόμενών νοσημάτων, ενώ τέλος, μπορεί να οφείλεται στην απόφραξη των μεσοσφιγκτήριων αδένων.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του περιεδρικού αποστήματος είναι:

  • Πυώδης ιδρωτοαδενίτιδα
  • Φλεγμονή ορθοπρωκτικής χώρας
  • Ακτινομύκωση
  • Φλεγμονώδεις νόσου του εντέρου
  • Καρκίνος πρωκτού ή ορθού
  • Διαβήτης

Ποια είναι τα συμπτώματα του περιεδρικού αποστήματος;

Ένα από τα κύρια συμπτώματα του περιεδρικού αποστήματος είναι η φλεγμονή στην πάσχουσα περιοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην περιπρωκτική περιοχή το δέρμα να είναι ερεθισμένο και ο ασθενής να αισθάνεται έντονο πόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (δέκατα ή πυρετός) ή ρίγος. Επίσης, εξαιτίας του ότι η φλεγμονή συνοδεύεται από τη συλλογή πύου, ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσει έκκριση πύου κατά την κένωση.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση πραγματοποιείται από έναν εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος προβαίνει σε μια κλινική αξιολόγηση και εξετάζει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Εφόσον κρίνεται απαραίτητο, διενεργείται πρωκτοσκόπηση, ώστε να ανιχνευθεί ακριβώς το σημείο στο οποίο παρουσιάζεται η βλάβη.

Ποια είναι η μέθοδος αντιμετώπισης για το περιεδρικό απόστημα;

Η θεραπεία του αποστήματος περιλαμβάνει την παροχέτευση του πύου. Όταν, όμως, το περιεδρικό απόστημα έχει εξελιχθεί σε περιεδρικό συρίγγιο, τότε η αντιμετώπιση του συριγγίου γίνεται με τη χρήση θεραπευτικού laser. Πρόκειται για μια αναίμακτη και σύντομη διαδικασία που επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του συνήθειες.

 

Ο Γενικός Χειρουργός Γεώργιος Πανούσης εξειδικεύεται στις χειρουργικές επεμβάσεις του ορθοπρωκτικού συστήματος. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεχίζει να μετεκπαιδεύεται πάνω στις πλέον σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης των παθήσεων του πρωκτού. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για οποιοδήποτε πρόβλημα σας απασχολεί