Παθήσεις γαστρεντερικού
Οι παθήσεις γαστρεντερικού είναι μια ομάδα διαταραχών οι οποίες επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα εκατομμυρίων ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο δίκτυο των παθήσεων γαστρεντερικού κατατάσσονται από ήπιες παθήσεις όπως είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έως σοβαρότερες όπως είναι η νόσος του Crohn. Ο διαχωρισμός των παθήσεων με παρόμοια συμπτωματολογία, η κατανόηση των υποκείμενων αιτιών και η εφαρμογή του κατάλληλου πλάνου θεραπείας, είναι ζωτικής σημασίας για την ανακούφιση από τα συμπτώματα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή.
Ποιες είναι οι κυριότερες παθήσεις γαστρεντερικού;
Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές παθήσεις οι οποίες υπάγονται στην ευρύτερη κατηγορία των παθήσεων γαστρεντερικού. Από αυτές, οι κυριότερες είναι οι εξής:
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
- Πεπτικό έλκος
- Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα)
- Χολολιθίαση (πέτρες στη χολή)
- Γαστρεντερίτιδα
- Κοιλιοκάκη
- Εκκολπωματική νόσος
- Δυσκοιλιότητα
- Αιμορροϊδοπάθεια
- Ραγάδα πρωκτού
- Πρωκτικό συρίγγιο
- Πολύποδες του παχέος εντέρου/ καρκίνος του παχέος εντέρου
- Κολίτιδα
Ποια συμπτώματα σχετίζονται με τις παθήσεις γαστρεντερικού;
Ανάλογα με την πάθηση που έχει παρουσιαστεί τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα των παθήσεων γαστρεντερικού είναι τα ακόλουθα:
- Κοιλιακό άλγος ήπιας ή μεγάλης έντασης
- Ευαισθησία στην κοιλία όταν ασκείται πίεση
- Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (αλλαγές στη συχνότητα ή/και την εμφάνιση των κοπράνων)
- Διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα
- Ναυτία και έμετος
- Καούρα (κυρίως σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης)
- Φούσκωμα/ αίσθημα πληρότητας και αέρια
- Αίμα στα κόπρανα (μπορεί να είναι κόκκινο ή και μαύρο ανάλογα την πάθηση)
- Ακούσια απώλεια βάρους
- Κόπωση και αδυναμία
- Απώλεια της όρεξης
- Ίκτερος
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να προκληθούν από διάφορες παθήσεις γαστρεντερικού χωρίς να υποδηλώνουν απαραίτητα κάποια συγκεκριμένη. Σε κάθε περίπτωση, όταν εμφανίζονται τα παραπάνω συμπτώματα και δεν υποχωρούν θα πρέπει να συμβουλεύστε τον ιατρό σας.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση των παθήσεων γαστρεντερικού περιλαμβάνει συνήθως ένα συνδυασμό αξιολόγησης του ιατρικού ιστορικού, φυσικής εξέτασης, εργαστηριακών εξετάσεων και απεικονιστικών μελετών. Αρχικά, ο ιατρός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και θα σημειώσει τα συμπτώματα που παρουσιάζει. Στη συνέχεια και ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζονται, θα προχωρήσει στη φυσική εξέταση των περιοχών του σώματος που πάσχουν. Ανάλογα με τα ευρήματα, ο ιατρός στη συνέχεια μπορεί να ζητήσει εργαστηριακές εξετάσεις όπως εξετάσεις αίματος ή κοπράνων και απεικονιστικές μελέτες όπως αξονική τομογραφία και μαγνητική τομογραφία. Άλλη μία σημαντική εξέταση που μπορεί να λάβει χώρα κατά τη διαδικασία της διάγνωσης είναι η ενδοσκόπηση. Κατά την ενδοσκόπηση παρατηρείται εκ των έσω ο γαστρεντερικός σωλήνας και συγκεκριμένα ο οισοφάγος, το στομάχι και το λεπτό και παχύ έντερο. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, ο ιατρός θα προχωρήσει στη διάγνωση της πάθησης και στη συνέχεια θα ορίσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.
Ποια είναι η θεραπεία;
Όπως γίνεται κατανοητό, υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες για την αντιμετώπιση μιας πάθησης του γαστρεντερικού. Η επιλογή της ιδανικής θεραπευτικής μεθόδου εξαρτάται από την πάθηση, τη σοβαρότητά της και τις ανάγκες του ασθενή. Οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή
- Λήψη φαρμακευτικής αγωγής
- Ενδοσκοπικές θεραπείες
- Χειρουργική επέμβαση (όταν αποτυγχάνουν οι συντηρητικές θεραπείες ή σε σοβαρότερες παθήσεις)
Σε περίπτωση που εμφανίζετε συμπτώματα τα οποία μπορεί να υποδηλώνουν μια πάθηση γαστρεντερικού μην τα αγνοήσετε. Επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Γεώργιο Πανούση ο οποίος χάρη στην πολυετή εμπειρία του είναι σε θέση να σας κατευθύνει εξατομικευμένα προστατεύοντας την υγεία σας.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!