Η χολολιθίαση, ή αλλιώς πέτρα στη χολή, αποτελεί μια πολύ συχνή πάθηση η οποία ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού. Πρόκειται για τον σχηματισμό λίθων στη χοληδόχο κύστη. Η χοληδόχος κύστη αποτελεί το μέρος όπου συλλέγεται η χολή και η λειτουργεία της ενεργοποιείται κατά τη διαδικασία της πέψης. Το σχήμα της χοληδόχου κύστης μπορεί να παρομοιαστεί με αυτό του αχλαδιού.
Χολολιθίαση: Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;
Το κυριότερο σύμπτωμα της χολολιθίασης είναι ο πόνος στο άνω δεξιό τμήμα της κοιλιάς, γνωστός και ως κολικός. Ο πόνος αυτός συχνά αντανακλά στην πλάτη, ενώ εμφανίζεται συνηθέστερα μετά από πλούσια γεύματα. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη χολολιθίαση. Στο 25% περίπου των ασθενών η συμπτωματολογία αφορά πόνο στο επιγάστριο (περιοχή του στομάχου) και στο (ΑΡ) υποχόνδριο. Έτσι, πολλές φορές ο ασθενής κατευθύνεται για διερεύνηση νόσου του στομάχου, όπως έλκος, ή της καρδιάς, όπως στεφανιαία νόσος, ενώ πάσχει από χολολιθίαση.
Υπολογίζεται ότι το 80% των ασθενών με συμπτωματολογία χολολιθίασης θα επανεμφανίσει συμπτώματα.
Χολοκυστεκτομή: Πότε ενδείκνυται;
Η χολοκυστεκτομή ενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις:
- Ασθενείς με οξεία χολοκυστίτιδα – Παρουσιάζουν έντονο πόνο και πυρετό. Αποτελεί μια επείγουσα κατάσταση, η οποία συνήθως απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση, εκτός και αν υπάρχουν αντενδείξεις γι΄αυτό.
- Ασθενείς με μικρές πέτρες – Λόγω του κινδύνου ανάπτυξης οξείας παγκρεατίτιδας, μιας πολύ σοβαρής ασθένειας που αν εξελιχθεί σε νεκρωτική είναι δυνητικά θανατηφόρα.
Τέλος, κάθε τύπος ίκτερου που σχετίζεται με χολολιθίαση είναι ένδειξη χολοκυστεκτομής απλής ή σε συνδυασμό με ΕRCP.
Τί είναι η χοληδόχος κύστη;
Η χοληδόχος κύστη είναι το μέρος όπου αποθηκεύεται η χολή και όταν τη χρειαστεί ο οργανισμός για τη πέψη γίνεται σύσπαση της κύστης και μεταφέρεται στο δωδεκαδάκτυλο.
Η χολή είναι το υγρό που παράγεται από το ήπαρ και διευκολύνει τη πέψη των τροφών και ιδιαίτερα την απορρόφηση των λιπών από το έντερο αλλά και των λιποδιαλυτών βιταμινών.
Κατά την παραγωγή της από το ήπαρ, η χολή συλλέγεται από τα μικρά χοληφόρα αγγεία του ήπατος, τα οποία συνενώνονται και σχηματίζουν τον αριστερό και δεξιό ηπατικό πόρο και αυτοί με τη σειρά τους τον κοινό ηπατικό πόρο εκτός ήπατος.
Στο κοινό ηπατικό πόρο εκβάλει η χοληδόχος κύστη δια του κυστικού πόρου και σχηματίζεται ο χοληδόχος πόρος, ο οποίος εισέρχεται στο δωδεκαδάκτυλο με κοινή εκβολή με τον παγκρεατικό πόρο. Ο παγκρεατικός πόρος μεταφέρει τα παγκρεατικά υγρά στο δωδεκαδάκτυλο. Έτσι γίνεται κατανοητό πως οι πέτρες από τη χοληδόχο κύστη μεταφέρονται και μπορούν να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα ερεθίζοντας το πάγκρεας κατά την πορεία τους.
Που οφείλεται ο σχηματισμός της χολολιθίασης;
Υπάρχουν δύο ειδών πέτρες. Αυτές που σχηματίζονται λόγω αυξημένης ποσότητας χοληστερίνης στο αίμα. Σε αυτή την περίπτωση η χολή είναι παχύρευστη και οφείλεται στη διατροφή ή την κληρονομικότητα.
Το δεύτερο είδος χολολίθων είναι αυτοί που σχηματίζονται λόγω αυξημένης αιμόλυσης. Είναι γνωστοί ως χολερυθρινικοί λίθοι και εμφανίζονται σε πάσχοντες από αιμολυτικές ασθένειες.
Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή
Η διαδικασία της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής ξεκινάει με τη τοποθέτηση του κεντρικού trocar στον ομφαλό και την εμφύσηση αέρα (πνευμοπεριτόναιο). Εισάγεται η κάμερα και στη συνέχεια υπό άμεση όραση τοποθετούνται τα άλλα τρία trocar στα σημεία που φαίνονται στο σχήμα από τα οποία διεκβάλονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία.
Σχεδόν το 90% των χολ κυστεκτομών γίνεται λαπαροσκοπικά. Όταν όμως υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά την αναγνώριση των ανατομικών στοιχείων, αιμορραγία που δεν μπορεί να ελεγχθεί ή πολλαπλές συμφύσεις από προηγούμενες επεμβάσεις που δεν επιτρέπουν την ομαλή και ανεπίπλεκτη συνέχιση της επέμβασης, τότε επιβάλλεται η μετατροπή σε ανοιχτή χολοκυστεκτομή. Απόλυτες αντενδείξεις αποτελούν η κακή γενική κατάσταση του ασθενούς που δεν επιτρέπει λαπαροσκόπηση καθώς και η εγκυμοσύνη.
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή έχει διάρκεια περίπου 45-90 λεπτά.
Κατά την επέμβαση, αναγνωρίζονται και διαιρούνται η κυστική αρτηρία και ο κυστικός πόρος και στη συνέχεια αποκολλάται η χοληδόχος κύστη από το συκώτι.
Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή: Προ εγχειρητικές οδηγίες
Το βράδυ της προηγούμενης ο ασθενής έχει ένα ελαφρύ γεύμα, ενώ το πρωί του χειρουργείου είναι νηστικός( μόνο λίγο νερό και πιθανώς τα φάρμακά του).
Ο αδρός προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογική εξέταση, γενική αίματος, σάκχαρο, ουρία και ακτινογραφία θώρακος.
Σε όλους του ασθενείς γίνεται προληπτικά μία δόση αντιπηκτικής ένεσης, δύο ώρες προ του χειρουργείου, για την αποφυγή εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης καθώς και τοποθετούνται ελαστικές κάλτσες μηρού.
Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή: Μετεγχειρητικές οδηγίες
Μετά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, οι ασθενείς παραμένουν για νοσηλεία μία ημέρα και εξέρχονται την επόμενη του χειρουργείου. Τις πρώτες ημέρες, απαιτείται να τηρηθεί μία σχετικά αυστηρή δίαιτα (αποφυγή λιπαρών τροφών ή τροφών που προκαλούν μετεωρισμό).
Μπάνιο επιτρέπεται από την πρώτη ημέρα, ενώ συνήθως μετά από πέντε ημέρες ο ασθενής είναι ικανός να πάει στην εργασία του. Ράμματα δεν αφαιρούνται λόγω της πλαστικής των τομών και συστήνεται αποφυγή άρσης βαρών για περίπου είκοσι ημέρες.
Ο Γενικός Χειρουργός Γεώργιος Πανούσης είναι πλήρως εξειδικευμένος και άρτια καταρτισμένος στη διενέργεια λαπαροσκοπικών επεμβάσεων. Η πολυετής εμπειρία του Χειρουργού του επιτρέπει να προσφέρει ένα άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα στους ασθενείς που πάσχουν από χολολιθίαση, εφαρμόζοντας τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Ο Ιατρός είναι αν. Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Υγεία.
Ποια αίτια συμβάλουν στον σχηματισμό λίθων;
- Λόγω αυξημένης ποσότητας χοληστερίνης στο αίμα της διατροφής ή κληρονομικότητας
- Λόγω αυξημένης αιμόλυσης
Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η χολολιθίαση;
Μέσω της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής, η οποία ενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις:
- Περιπτώσεις οξείας χολοκυστίτιδας
- Περιπτώσεις ασθενών που εμφανίζουν μικρές πέτρες
Τι είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μια ελάχιστη επεμβατική μέθοδος, κατά την οποία πραγματοποιούνται μικρές τομές μέσα στις οποίες γίνεται η εισαγωγή των λαπαροσκοπικών εργαλείων. Όλη η διαδικασία πραγματοποιείται με τον ασθενή υπό γενική αναισθησία.
Σε ποιες εξετάσεις πρέπει να υποβληθεί ο ασθενής πριν την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα
- Καρδιολογική εξέταση
- Εξετάσεις αίματος και ουρίας
- Ακτινογραφία θώρακος
Τι περιλαμβάνει η μετεγχειρητική περίοδος;
Το πρώτο διάστημα ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει μια αυστηρή δίαιτα και να αποφύγει την άρση βάρους. Η επιστροφή στην εργασία πραγματοποιείται μετά από πέντε ημέρες.