Τί είναι η Λαπαροσκοπική Σπληνεκτομή;

Η λαπαροσκοπική σπληνεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση του σπληνός που γίνεται με μικρές τομές 5-10mm. Η λαπαροσκοπική σπληνεκτομή αποτελεί σήμερα την επέμβαση εκλογής  για σπλήνες μικρού ή μεσαίου μεγέθους.

Ποια η ανατομία και η λειτουργία του σπληνός;

Ο σπλήνας εντοπίζεται στο αριστερό άνω μέρος της κοιλιάς, σε επαφή με το στομάχι, το διάφραγμα, και την ουρά του παγκρέατος.

Το όργανο αυτό αποτελεί μέρος του λεμφικού συστήματος και έχει σύνθετη λειτουργία και άφθονη αιμάτωση. Η λειτουργία του σπληνός συνοψίζεται στον καθαρισμό του αίματος και στην προστασία του οργανισμού από μολύνσεις.

splinektomh

Πότε ενδύνκειται η λαπαροσκοπική σπληνεκτομή;

Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αυτή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που έχουν σχέση με το σπλήνα. Στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:

1. Αιματολογικές διαταραχές πού δεν έχουν βελτίωση με φαρμακευτική αγωγή και η αφαίρεση του σπληνός μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση του ασθενή (ITP, σφαιροκυττάρωση, σύνδρομο Felty κ.α.).

2.Ανεύρυσμα σπληνικής αρτηρίας, κύστης & αποστήματα σπληνός.

3.Τραυματική ρήξη σπληνός

4.Κακοήθεια του σπληνός

5.Λέμφωμα Hodgkin ή non-Hodgkin.

Όπως και στην ανοικτή μέθοδο, ο ασθενής εμβολιάζεται για πνευμονιόκοκκο, μηνιγγητιδόκοκκο και αιμόφιλο και γίνεται κάθε προσπάθεια ώστε ο αριθμός των αιμοπεταλίων να υπερβαίνει τις 50.000 κατά την εγχείρηση.

 

Λαπαροσκοπική σπληνεκτομή: Ποια η τεχνική;

Η τεχνική της λαπαροσκοπικής σπληνεκτομής περιλαμβάνει την εμφύσηση αέρα εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας μέσω 4 μικρών οπών, την κινητοποίηση του σπληνός από τους συνδέσμους του, την απολίνωση της σπληνικής αρτηρίας και φλέβας, και την απομάκρυνση του παρασκευάσματος σε ειδικό σάκο.

Ο χρόνος της επέμβασης είναι συνήθως μεγαλύτερος από την ανοικτή σπληνεκτομή, η λαπαροσκοπική προσπέλαση όμως προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

  • Μικρότερη απώλεια αίματος
  • Ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών
  • Καλύτερη αναγνώριση των ανατομικών στοιχείων και της ουράς του παγκρέατος
  • Ταχύτερη έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο και επάνοδο στην καθημερινή του δραστηριότητα
  • Λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και μετεγχειρητικές επιπλοκές

Ο προληπτικός εμβολιασμός για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού συνιστάται όπως ακριβώς και στην ανοικτή σπληνεκτομή.

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών είναι δυνατή και η λαπαροσκοπική μερική σπληνεκτομή (laparoscopic partial splenectomy), ενώ πρόκληση για το χειρουργό είναι η λαπαροσκοπική σπληνεκτομή μιας τομής.

Λαπαροσκοπική σπληνεκτομή: Ποιο το κόστος της επέμβασης;

Το κόστος της επέμβασης είναι υψηλότερο από ότι αυτό της κλασσικής ανοικτής σπληνεκτομής, όμως είναι ιδιαίτερα χαμηλό δεδομένου των πλεονεκτημάτων που προσφέρει στον ασθενή. Ο μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος και ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στο Νοσοκομείο είναι καθοριστικοί παράγοντες που οδηγούν τους ασθενείς να επιλέγουν τη λαπαροσκοπική σπληνεκτομή.

 

Ο Γενικός Χειρουργός Γεώργιος Πανούσης, Aν. Διευθυντής της Στ’ Χειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, διαθέτει πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική.

Ο Χειρουργός προσφέρει μια εξατομικευμένη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση βασισμένη στις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε μας στο
2114094912 ή 6932469473ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στα social media