λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή

Τί είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα;

Ως οξεία σκωληκοειδίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Η φλεγμονή προκαλείται συνήθως από κοπρόλιθο ή, σε νεαρότερα άτομα, από υπερτροφία του λεμφικού ιστού. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροβίων στον αυλό της απόφυσης και τη φλεγμονή της. Σε περίπτωση που η οξεία σκωληκοειδίτιδα  αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση (αντιβιοτικά ή χειρουργική επέμβαση), καταλήγει σε διάτρηση και περιτονίτιδα.

 

Ποια η συμπτωματολογία της σκωληκοειδίτιδας;

Το κύριο σύμπτωμα με το οποίο εμφανίζεται η οξεία σκωληκοειδίτιδα  είναι ο πόνος επιγαστρίου, ο οποίος συνδυάζεται με ναυτία ή εμέτους. Σταδιακά, ο πόνος εντοπίζεται στο δεξιό λαγόνιο βόθρο. Είναι πολύ πιθανό ο ασθενής να εμφανίσει πυρετό, όχι πάνω από 38ºC, ενώ ακόμη χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η ανορεξία. Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώνεται ευαισθησία στο δεξιό πλάγιο της κοιλίας, κάτι που δεν είναι απόλυτο ιδίως αν η σκωληκοειδής βρίσκεται οπισθοτυφλικά.

 

Ποια η ανατομία της σκωληκοειδούς απόφυσης;

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι τυφλή απόφυση στην αρχή του παχέος εντέρου, της οποία το μήκος και η θέση μπορεί να είναι:

  • Προς τα πάνω και πίσω από το τυφλό
  • Προς τα κάτω και προς τη πύελο
  • Προς τα κάτω κάτωθεν του τυφλού
  • Προς τα πάνω και αριστερά άνωθεν του τελικού ειλεού
  • Το μέσο μήκος της σκωληκοειδούς είναι 9,5εκ. για τους άνδρες  και 8,5εκ για τις γυναίκες

Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή

Σχεδόν όλες οι σκωληκοειδεκτομές διενεργούνται λαπαροσκοπικά, καθώς συνδυάζονται με λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, πιο γρήγορη επιστροφή στην εργασία αλλά και λιγότερες επιπλοκές από το τραύμα.

Κατά τη λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή, η είσοδος εντός της κοιλίας γίνεται δια μέσω 3 μικρών οπών, όπου τοποθετούνται τα εργαλεία του Γενικού Χειρουργού (trocars).

Σε μια λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή τα βήματα είναι τα ίδια όπως στην ανοικτή σκωληκοειδεκτομή:

  • Απολίνωση της σκωληκοειδικής αρτηρίας
  • Διαίρεση της βάσης της είτε με loop είτε με endo-GIA.

Προτιμάται η απολίνωση της βάσης με endoloop λόγω πολύ χαμηλότερου κόστους, εκτός και αν τοπικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή χρησιμοποίησή του (οίδημα της βάσης), οπότε χρησιμοποιείται το συρραπτικό μηχάνημα.

 

Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή – Μετεγχειρητική αποκατάσταση

Την επόμενη του χειρουργείου, συνήθως ο ασθενής ξεκινάει υδρική δίαιτα ενώ η έξοδος από το νοσοκομείο γίνεται την μεθεπόμενη ημέρα. Ο ασθενής ακολουθεί για  15 ημέρες ειδική διατροφή (ψητά, βραστά), ενώ απαιτείται αποφυγή άρσης βαρών για περίπου είκοσι ημέρες.

 

Ο Γενικός Χειρουργός Γεώργιος Πανούσης, Αναπληρωτής Διευθυντής στη ΣΤ’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Υγεία, διαθέτει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στη διενέργεια λαπαροσκοπικών επεμβάσεων. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Χειρουργό για μια εξατομικευμένη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση.

 

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε μας στο
2114094912 ή 6932469473ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολουθήστε μας στα social media