Τί είναι η λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Με τη λαπαροσκοπική κολεκτομή  επιτυγχάνεται η εκτομή τμήματος του παχέος εντέρου δια μέσω μικρών τομών. Η παραδοσιακή τεχνική  απαιτούσε τη δημιουργία μεγάλων τομών. Η εξέλιξη της τεχνολογίας της ιατρικής έχει επιτρέψει τη  διενέργεια της κολεκτομής με πολύ μικρότερες τομές. Έτσι, η επέμβαση συνδέεται με μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο και συνεπώς γρηγορότερη επιστροφή του ασθενή στην καθημερινότητα. Πρόκειται για μια από τις πιο απαιτητικές επεμβάσεις της γενικής χειρουργικής, γι’ αυτό και θα πρέπει να εκτελείται από έναν έμπειρο και εξειδικευμένο στη λαπαροσκοπική κολεκτομή Χειρουργό.

λαπαροσκοπική-εκτομή

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Η λαπαροσκοπική κολεκτομή εφαρμόζεται σε όλες τις παθήσεις του παχέος εντέρου, καλοήθεις (εκκολπωματίτιδα, ελκώδης κολίτιδα κλπ) αλλά και κακοήθεις. Ιδιαίτερα θεαματικά αποτελέσματα έχουμε σε παθήσεις που απαιτούν ολική κολεκτομή και ειλεοπρωκτική αναστόμωση (όπως ελκώδης κολίτιδα, οικογενής πολυποδίαση) με j pouch όπου συνήθως αφορά άτομα μικρής ηλικίας στα οποία επιτυγχάνεται η αφαίρεση ολοκλήρου του παχέος εντέρου με ελάχιστη τομή.

Λαπαροσκοπική κολεκτομή – Ποια η προετοιμασία

Προεγχειρητικά απαιτείται ο αδρός αιματολογικός έλεγχος: γενική αίματος, σάκχαρο ουρία και ηλεκτρολύτες καθώς και διασταύρωση. Επίσης ακτινογραφία θώρακος, καρδιολογική εκτίμηση και αν υπάρχει λόγος πνευμονολογική εξέταση.

Την ημέρα προ του χειρουργείου επιτρέπεται η λήψη υδρικής δίαιτας: νερό, ζελές, σούπα, καφές. Επίσης είναι απαραίτητη η προετοιμασία του εντέρου με τη λήψη καθαρτικού διαλύματος σε δύο δόσεις. Μετά τα μεσάνυκτα απαγορεύεται η λήψη οποιουδήποτε υγρού.

Πώς πραγματοποιείται η τεχνική της λαπαροσκοπικής κολεκτομής;

Η είσοδος εντός της κοιλίας και η δημιουργία πνευμοπεριτοναίου γίνεται με τομή 1cm περίπου κάτωθεν του ομφαλού όπου και τοποθετείται η κάμαρα. Ακολούθως τα εργαλεία τοποθετούνται από τρεις τομές εργασίας 0,5-1cm ενώ η έξοδος του εντέρου γίνεται από τομή 4cm περίπου (για δεξιές κολεκτομές η τομή γίνεται στο δεξιό υποχόνδριο, ενώ για αριστερές κολεκτομές η τομή γίνεται στο αριστερό λαγόνιο πλάγιο της κοιλίας).

Η τεχνική της κολεκτομής έχει σαν στόχο την αναγνώριση, παρασκευή και διαίρεση των αγγειακών μίσχων του εντέρου και στη συνέχεια την αποκόλλησή του από το περιτόναιο. Ακολουθεί η έξοδος του εντέρου από την τομή των 4cm και η μετατροπή της επέμβασης σε ανοικτή και αφαίρεση του παθολογικού τμήματος σε ασφαλή όρια. Η αναστόμωση  των άκρων του εντέρου μπορεί να γίνει είτε σ’ αυτό το στάδιο της επέμβασης (ιδίως σε παθήσεις του δεξιού κόλου) είτε μετά από εκ νέου δημιουργίας πνευμοπεριτοναίου λαπαροσκοπικά με συρραπτικά μηχανήματα (παθήσεις αριστερού κόλου και ορθού).

Λαπαροσκοπική κολεκτομή – Μετεγχειρητικές οδηγίες

Είναι σημαντική η γρήγορη κινητοποίηση για την αποφυγή επιπλοκών. Την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα απαγορεύεται η λήψη τροφής. Το πρωί της επόμενης μέρας επιτρέπεται η λήψη υδρικής δίαιτας μέχρι τη κινητοποίηση του εντέρου (που συνήθως γίνεται τη 3η μέρα) οπότε περνάμε σε πιο στερεές τροφές. Μπάνιο επιτρέπεται από την 3η ημέρα. Ο μέσος χρόνος νοσηλείας είναι 3-4  ημέρες, ενώ οι ασθενείς ενθαρρύνονται να μπαίνουν σταδιακά στις προηγούμενες δραστηριότητες (συνήθως απαιτούνται 1-2 εβδομάδες). Απαραίτητη κρίνεται η πρώτη επίσκεψη την 7η-10η ημέρα, εκτός αν παρουσιαστούν προβλήματα όπως:

  • Ναυτία και έμετοι που διαρκούν πάνω από 24 ώρες.
  • Θερμοκρασία μεγαλύτερη από 38ο Μικρότερες διακυμάνσεις είναι αρκετά συχνές μετά από τέτοιες χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Πόνος ο οποίος δεν υφίεται με την χορήγηση κοινών αναλγητικών.
  • Δυσουρικά ενοχλήματα και επίσχεση ούρων.

Λαπαροσκοπική κολεκτομή – Ποιες οι πιθανές επιπλοκές;

Όπως και στην ανοικτή επέμβαση στην λαπαροσκοπική κολεκτομή υπάρχουν οι εξής κίνδυνοι:

  • Τραυματισμός παρακείμενων σπλάχνων: λεπτό έντερο, σπλήνας, ουρητήρες
  • Αιμορραγία
  • Διαπύηση τραύματος
  • Διαφυγή από την αναστόμωση περίπου 2%
  • Ενδοκοιλιακή συλλογή

Γενικές παρατηρήσεις

Στη λαπαροσκοπική κολεκτομή όπως και σε κάθε λαπαροσκοπική επέμβαση υπάρχει η πιθανότητα μετατροπής σε ανοικτή επέμβαση, που εξαρτάται από τη θέση του όγκου, το μέγεθος του, καθώς και άλλους παράγοντες (προηγούμενες επεμβάσεις, γενική κατάσταση του ασθενούς κλπ).

Με τη συσσώρευση εμπειρίας στην κλινική μας, τα αποτελέσματα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής όπως και τα ποσοστά μετατροπής σε ανοικτή επέμβαση κρίνονται ανταγωνιστικά ακόμα και σε διεθνές επίπεδο.

Ο Γενικός Χειρουργός Γεώργιος Πανούσης έχει εκτελέσει πληθώρα λαπαροσκοπικών επεμβάσεων. Η επιστημονική κατάρτιση του Χειρουργού είναι αδιάληπτη καθώς συμμετέχει ενεργά σε πλήθος συνεδρίων τόσο σαν συγγραφέας όσο και σαν ομιλητής.

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε μας στο
2114094912 ή 6932469473ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολουθήστε μας στα social media