laparoskopikh-epinefridektomh

Τί είναι τα επινεφρίδια;

Τα επινεφρίδια, ως γνωστόν, αποτελούν ενδοκρινείς αδένες με πολλαπλές λειτουργίες, αντιστρόφως ανάλογες με το μέγεθός τους.

Η χειρουργική αντιμετώπιση των νοσημάτων των  επινεφριδίων, είναι κατά κανόνα  λαπαροσκοπική και η τεχνική  διαφέρει για το αριστερό και το δεξιό  επινεφρίδιο, λόγω της ανατομικής τους  θέσης και διαφοροποίησης.

Ανατομία των επινεφριδίων

ti-einai-ta-epinefridia

Τα επινεφρίδια είναι μικροί ενδοκρινείς αδένες βάρους 4-6 γρ.και βρίσκονται πάνω από τους σύστοιχους νεφρούς.

Ειδικά  το δεξιό  επινεφρίδιο, είναι  μεγαλύτερο από το αριστερό και βρίσκεται προς τη μέση γραμμή, πάνω από τον πόλο του δεξιού νεφρού και πίσω από τη κάτω κοίλη φλέβα.

Η  αρτηριακή  αγγείωσή τους εξασφαλίζεται  από:

Την  άνω επινεφριδική αρτηρία, αποτελεί κλάδο της  φρενικής αρτηρίας, η οποία προ της εισόδου της στον άνω πόλο του επινεφριδίου διαιρείται σε μικρότερους κλάδους που όμως δεν δημιουργούν πρόβλημα στην επινεφριδεκτομή.

Την  μέση επινεφριδική αρτηρία, προέρχεται απευθείας από την αορτή( με πορεία πίσω από τη κάτω κοίλη φλέβα για το δεξιό επινεφρίδιο)

Την  κάτω επινεφριδική αρτηρία, αποτελεί κλάδο της  νεφρικής αρτηρίας.

Η φλεβική αποχέτευση εξασφαλίζεται με την επινεφριδική φλέβα, η οποία από τη μεσότητα του αδένα εκβάλλει κατευθείαν στη κάτω κοίλη φλέβα δεξιά( έχοντας βραχεία πορεία) ενώ στο αριστερό επινεφρίδιο εκβάλλει στη νεφρική φλέβα.

laparoskopiki-antimetwpisi-epinefridektomhs

(για το δεξιό επινεφρίδιο στο 4-10% υπάρχει και μία επικουρική φλέβα η οποία μπορεί να εκβάλλει στη δεξιά ηπατική φλέβα ή στη κάτω κοίλη φλέβα και χρειάζεται προσοχή, γιατί τυχόν τραυματισμός της μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολα ελεγχόμενη αιμορραγία. Πολύ πιο σπάνια η βασική επινεφριδική φλέβα διαιρείται και εκβάλλει με δύο κλάδους στη κάτω κοίλη.)

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Γενικό Χειρουργό Γεώργιο Πανούση στο 2114094912 ή 6932469473

 

Επινεφριδεκτομή – Ποιες οι ενδείξεις;

Οι ενδείξεις για την επινεφριδεκτομή:

– Ορμονοπαραγωγοί όγκοι κάτω από 8cm (Conn,Cushing,φαιοχρωμοκύττωμα)

– Τυχαιώματα 3-4cm και πάνω

pote-endukneitai-h-epinefridektomh

Πότε αντενδείκνυται η λαπαροσκοπική  επινεφριδεκτομή;

-Προηγούμενα χειρουργεία στην περιοχή του σύστοιχου νεφρού ή του ήπατος (δυσκολία παρασκευής)

-Πολλαπλές συμφύσεις στην κοιλιά

-Μεγάλοι όγκοι, πάνω από 10cm

-Ενδείξεις κακοήθειας

– Βαριές παθήσεις που δεν επιτρέπουν τη λαπαροσκόπηση (ενδοκράνια υπέρταση,ΧΑΠ,διαταραχές της πήξης κλπ)

 

Ποια η θέση του ασθενούς;

Ο ασθενής τοποθετείται σε πλαγία θέση (θέση νεφρεκτομής), με ταυτόχρονη υπερέκταση του κορμού ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή απόσταση μεταξύ πλευρικού τόξου και λαγόνιας ακρολοφίας. Επιπλέον, τοποθετούνται μαξιλάρια κάτωθεν του κορμού και μεταξύ των ποδιών. Απαραίτητη θεωρείται η τοποθέτηση ουροκαθετήρα και σε μερικές περιπτώσεις αρτηριακής γραμμής. Επίσης, η ελαφρώς αντι-Trendeleburg θέση μπορεί να βοηθήσει στη καλύτερη παρασκευή του οργάνου.

thesi-asthenous-kata-tin-epinefridektomh

Ποια η θέση  των trocars;

Το trocar της κάμερας τοποθετείται περί τη μέση μασχαλιαία γραμμή κάτωθεν του πλευρικού τόξου, ενώ εκατέρωθεν αυτού και σε απόσταση 5-6cm,τοποθετούνται τα trocars εργασίας τα οποία είναι ένα 5mm και ένα 10mm.

Για την εκτέλεση της λαπαροσκοπικής επινεφριδεκτομής είναι απαραίτητη η ύπαρξη εργαλείων παρασκευής(dissector),λαβίδες συλλήψεως ,μεταλλικά clips 5ή 10mm,ψαλίδι υπερήχων καθώς και σάκος εξόδου του παρασκευάσματος. Χρησιμοποιείται κάμερα 10mm των 30 μοιρών.

laparoskopiki-methodos-epinefridektomhs

 Ποια τεχνική ακολουθείται;

Ο κύριος στόχος στη λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή είναι η αναγνώριση και η παρασκευή των οδηγών στοιχείων και όχι αυτού του ίδιου του οργάνου.

Ειδικά για τη ΔΕ επινεφριδεκτομή, μετά τη κινητοποίηση του ήπατος, διαιρώντας τον τρίγωνο σύνδεσμο, αναγνωρίζεται και παρασκευάζεται η κάτω κοίλη φλέβα μέχρι περίπου τη νεφρική φλέβα. Με τον τρόπο αυτό, οδηγούμεθα στην επινεφριδική φλέβα που ουσιαστικά θα πρέπει να απολινωθεί πρώτη, τόσο για την αποφυγή αιμορραγίας όσο και για τη καλύτερη κινητοποίηση του οργάνου.

anatomiki-thesi-epinefridiou

Σε όλη τη διάρκεια της παρασκευής δεν πρέπει να συλλαμβάνεται ο αδένας, παρά μόνο να απωθείται (κίνδυνος αιμορραγίας, διασπορά του όγκου αν υπάρχει καρκίνος).

Ακολουθεί παρασκευή της μέσης επινεφριδικής αρτηρίας και διαίρεση αυτής είτε με clips είτε με ψαλίδι υπερήχων και στη συνέχεια της κάτω επινεφριδικής αρτηρίας με τον ίδιο τρόπο. Εδώ χρειάζεται προσοχή για τυχόν απολίνωση της πολικής αρτηρίας του νεφρού που είναι τελική.

Τέλος, με το ψαλίδι υπερήχων αποκολλάται ο αδένας από το λίπος που τον περιβάλλει και τους υποκείμενους μύες.

Μετά το τέλος της επέμβασης ακολουθεί έλεγχος αιμορραγίας, τοποθετείται παροχέτευση κενού για ένα 24ωρο, έξοδος του παρασκευάσματος με ειδικό σάκο και σύγκλειση των οπών. Η παραμονή του ασθενούς είναι συνήθως δύο ημέρες.

 

Ο Γενικός Χειρουργός Γεώργιος Πανούσης βρίσκεται στη διάθεση σας, έτοιμος να λύσει κάθε σας απορία για οποιοδήποτε ζήτημα υγείας σας απασχολεί. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε μας στο
2114094912 ή 6932469473ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στα social media