κιρσοκήλη διάγνωση

Τι είναι η κιρσοκήλη;

Kιρσοκήλη ονομάζεται η διεύρυνση των φλεβών του όσχεου – τη χαλαρής «σακούλας» δέρματος που κρατά τους όρχεις. Είναι μια συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί τους άνδρες. Ωστόσο ανιχνεύεται εύκολα, πράγμα που καθιστά έγκαιρη τη διάγνωση και αποκατάστασή της.

Η κιρσοκήλη είναι παρόμοια με μια κιρσοειδή φλέβα που μπορεί να φουσκώσει στο πόδι.

Κιρσοκήλη: Πιθανά Αίτια

Η πάθηση εμφανίζεται όταν διατάσσονται οι σπερματικές φλέβες. Συνήθως, αυτό είναι αποτέλεσμα της απουσίας των βαλβίδων που ελέγχουν τη ροή του αίματος. Σε περίπτωση διαταραχών των βαλβίδων, το αίμα δεν ακολουθεί τη φυσιολογική του πορεία (προς το κέντρο του σώματος) και οδηγεί στη διόγκωση των φλεβών. Κάποιοι από τους παράγοντες που εντείνουν την εμφάνιση της πάθησης είναι η κληρονομικότητα και η χρόνια χειρωνακτική εργασία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κιρσοκήλης;

Η κιρσοκήλη συχνά δεν παράγει κλινικά σημεία ή συμπτώματα. Σπάνια, μπορεί να προκαλέσει πόνο, ο οποίος μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνήθως, αυξάνεται με την ορθοστασία και ελαχιστοποιείται με την κατάκλιση και την ξεκούραση. Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται:

 • Δυσφορία
 • Αίσθημα βάρους, κυρίως σε απότομη αλλαγή θέσης από καθιστή σε όρθια
 • Οίδημα (πρήξιμο) των όρχεων
 • Ενόχληση κατά τη διάρκεια της φυσικής άσκησης, ειδικά για μεγάλες χρονικές περιόδους

κιρσοκήλη

Σημεία προσοχής

Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος που έχει συμπτώματα κιρσοκήλης είναι να απευθυνθεί άμεσα σε έναν ειδικό. Αυτό γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις, η κιρσοκήλη αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου. Με τον καιρό, μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει πιο αισθητή. Ευτυχώς, είναι εύκολο να εντοπιστεί και, εφόσον προκαλεί συμπτώματα, μπορεί να διορθωθεί χειρουργικά.

Η κιρσοκήλη επηρεάζει τη γονιμότητα;

Δεν είναι επιστημονικά σαφές πώς ακριβώς η κιρσοκήλη επηρεάζει τη γονιμότητα. Η σωστή κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και τις φλέβες των όρχεων, συμβάλλει στη διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας για τη βέλτιστη παραγωγή σπέρματος. Με την αναστολή της ροής του αίματος, η κιρσοκήλη μπορεί να διατηρήσει την τοπική θερμοκρασία πολύ υψηλή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεασθεί η παραγωγή (σχηματισμός) του σπέρματος και η μετακίνηση (κινητικότητα) του και να διαπιστώνεται:

 • Ολιγοσπερμία: Χαμηλή παραγωγή ικανοποιητικού αριθμού σπερματοζωαρίων
 • Ασθενοσπερμία: Μειωμένη ποιότητα/κινητικότητα του σπέρματος
 • Συρρίκνωση των όρχεων: Λόγω διαταραχής της αιμάτωσης τους

Παρόλα αυτά δεν επηρεάζουν όλες οι περιπτώσεις κιρσοκήλης την παραγωγή σπέρματος.

Ταξινόμηση κιρσοκήλης

Οι κιρσοκήλες ταξινομούνται με τον εξής τρόπο:

 • Υποκλινική κιρσοκήλη: Δεν είναι εμφανής με γυμνό μάτι και διαγιγνώσκεται υπερηχογραφικά
 • Κιρσοκήλη πρώτου βαθμού: Παρατηρείται μόνο όταν ο ιατρός ασκήσει πίεση στην κοιλιακή χώρα
 • Κιρσοκήλη δευτέρου βαθμού: Δεν είναι ορατή, αλλά μπορεί να εντοπιστεί με ψηλάφηση
 • Κιρσοκήλη τρίτου βαθμού: Είναι ορατή και εντοπίζεται με ψηλάφηση

Πώς γίνεται η διάγνωση για την κιρσοκήλη;

Η διάγνωση της κιρσοκήλης γίνεται πρωταρχικά με φυσική εξέταση, κατά την οποία ο ιατρός πραγματοποιεί ψηλάφηση των φλεβών στην περιοχή των όρχεων. Εφόσον κρίνεται απαραίτητο, διεξάγεται και ένα υπερηχογράφημα, ώστε να επιβεβαιωθεί η κλινική διάγνωση.

Ποια είναι η θεραπεία που επιλέγεται;

Η θεραπεία για την κιρσοκήλη μπορεί να μην είναι απαραίτητη. Ωστόσο, εάν προκαλεί πόνο, ατροφία των όρχεων ή υπογονιμότητα, είναι σημαντικό να θεραπευτεί άμεσα από έναν εξειδικευμένο χειρουργό. Η χειρουργική επέμβαση που ενδείκνυται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η λαπαροσκοπική.

Παρά το γεγονός ότι η κιρσοκήλη συνήθως αναπτύσσεται στην εφηβεία, είναι λιγότερο σαφές κατά πόσον θα πρέπει να αποκατασταθεί με χειρουργική επέμβαση εκείνη τη στιγμή. Ενδείξεις για την διόρθωση μιας κιρσοκήλης στην εφηβεία είναι η σταδιακή ατροφία των όρχεων, πόνος ή διαταραχές σπέρματος ως αποτελέσματα των αναλύσεων (σπερμοδιάγραμμα). Η επέμβαση της κιρσοκήλης παρουσιάζει σχετικά λίγους κινδύνους.

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση κιρσοκήλης

Ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι να καταστρέψει τις ανεπαρκείς φλέβες και να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος σε φυσιολογικές φλέβες. Ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στην κοιλιακή χώρα και εισάγει ένα μικρό όργανο, το ενδοσκόπιο. Με τη βοήθεια του ενδοσκοπίου που φέρει μια κάμερα, εντοπίζει εύκολα το πάσχον σημείο με σκοπό την άμεση αποκατάσταση της κιρσοκήλης.

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής αποκατάστασης

Αυτή η διαδικασία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα όπως:

 • Αναγνωρίζεται πιο εύκολα η σπερματική αρτηρία
 • Μειώνονται τα ποσοστά ανάπτυξης υδροκήλης
 • Δεν γίνεται τραυματισμός των νεύρων
 • Υπάρχει ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
 • Εμφανίζονται μειωμένες πιθανότητες επιπλοκών

Ο Γενικός Χειρουργός Γ. Πανούσης είναι Αναπληρωτής Διευθυντής στη ΣΤ’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στη λαπαροσκοπική χειρουργική. Έχει φέρει εις πέρας δύσκολες επεμβάσεις αποκατάστασης κιρσοκήλης εφαρμόζοντας διεξοδικά τα πρωτόκολλα με σεβασμό στον ασθενή. Επικοινωνήστε μαζί του για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού.