Καρκίνος παχέος εντέρου συμπτώματα

Καρκίνος παχέος εντέρου συμπτώματα

Ως καρκίνος παχέος εντέρου ορίζεται ο τύπος καρκίνου που προσβάλλει το παχύ έντερο και το ορθό. Πρόκειται για μία πάθηση η οποία συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ συχνά είναι απειλητική για την ανθρώπινη ζωή. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους συχνότερους τύπους καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και φύλο. Παρά τη μεγάλη συχνότητά του, δεν είναι λίγοι αυτοί που αγνοούν τα συμπτώματά του αλλά και τους παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στα κυριότερα αίτια εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου, τα συχνότερα συμπτώματα που τον συνοδεύουν αλλά και τις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές αντιμετώπισής του.

 

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, καθώς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι έχουν συσχετιστεί με την εμφάνισή του. Οι κυριότεροι είναι οι ακόλουθοι:

 • Ο τρόπος ζωής. Μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας, φτωχή σε φρούτα και λαχανικά η οποία συνδυάζεται με σωματική αδράνεια, παχυσαρκία ή/και κάπνισμα, αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες εμφάνισής του.
 • Το οικογενειακό ιστορικό. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται εάν αυτή έχει εμφανιστεί σε συγγενείς, ιδίως πρώτου βαθμού.
 • Το προσωπικό ιστορικό πολυπόδων του εντέρου. Ορισμένοι τύποι πολυπόδων του παχέος εντέρου είναι δυνατόν να γίνουν κακοήθεις με την πάροδο του χρόνου.
 • Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου. Άτομα με νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.
 • Η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης. Τα άτομα τα οποία βρίσκονται σε ηλικία άνω των 50 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να τον αναπτύξουν.

 

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη των παραπάνω παραγόντων κινδύνου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα άτομο θα αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου. Ταυτόχρονα υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι εμφάνισαν τη νόσο, οι οποίοι δεν ταυτίζονταν με κανέναν από τους προδιαθεσικούς παράγοντες.

 

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προκαλέσει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου όπως διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα
 • Αιμορραγία από τον πρωκτό ή αίμα στα κόπρανα
 • Κοιλιακό άλγος
 • Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους
 • Αδυναμία και εύκολη κόπωση
 • Αναιμία

 

Φυσικά τα συμπτώματα αυτά μπορεί να σχετίζονται και με λιγότερο σοβαρές καταστάσεις από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Όμως σε κάθε περίπτωση, όταν ένα σύμπτωμα παραμένει για ένα διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων, τότε θα πρέπει να προγραμματίζεται μια ιατρική επίσκεψη ώστε να προσδιορίζεται το αίτιο εμφάνισής του.

 

Θεραπεία καρκίνου του παχέος εντέρου

Η έγκαιρη ανίχνευση και εφαρμογή θεραπείας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνει σημαντικά την πιθανότητες της πλήρους ίασης. Συγκεκριμένα πάνω από το 90% των περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται έγκαιρα θεραπεύονται πλήρως.

 

Η βασική θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η χειρουργική. Στη σύγχρονη εποχή, η εξέλιξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τη μεγάλη συσσώρευση εμπειρίας μας έχει δώσει τη δυνατότητα να μιλάμε πλέον για ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, οι οποίες προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους ασθενείς.

 

Η πλέον σύγχρονη τεχνική αντιμετώπισης του καρκίνου του παχέος εντέρου ονομάζεται λαπαροσκοπική κολεκτομή. Η μέθοδος παρέχει καλύτερη όραση σε πιο δυσπρόσιτα σημεία και επιτυγχάνεται μέσα από πολύ μικρές τομές. Στα οφέλη της μεθόδου συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:

 • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
 • Ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Μείωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα που οφείλεται στις μικρές τομές

 

O Γενικός Χειρουργός Γιώργος Πανούσης, έχει μεγάλη εμπειρία στη διενέργεια λαπαροσκοπικών κολεκτομών και αποτελεί από το 2008 βασικός εκπαιδευτής στα Σεμινάρια Λαπαροσκοπικών Κολεκτομών του Node Institute. Εάν εμφανίζετε συμπτώματα παρόμοια με αυτά του καρκίνου του παχέος εντέρου, επικοινωνήστε άμεσα μαζί του για να σας παρέχει εξατομικευμένη βοήθεια ανάλογη με τις ανάγκες σας.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *