udrokili

Το όσχεο είναι η σακούλα που εμπεριέχει τους δύο όρχεις στους άντρες και παράγει μια ελάχιστη ποσότητα υγρού. Το υγρό αυτό επαναρροφάται από τον οργανισμό ανά συχνά χρονικά διαστήματα ώστε να μην αυξάνεται η ποσότητά του. Όταν το υγρό αυτό αυξηθεί σε ποσότητα, ο όρχις διογκώνεται και παρουσιάζει μια σειρά από συμπτώματα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υδροκήλη και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η υδροκήλη εμφανίζεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μόνο στον έναν όρχι αλλά δεν αποκλείεται να είναι και αμφίπλευρη.

 

Ποια είναι τα αίτια δημιουργίας της υδροκήλης;

Στα μωρά:

Η υδροκήλη μπορεί να εμφανιστεί στην ενδομήτρια ζωή κατά τον σχηματισμό των όρχεων. Συγκεκριμένα πριν το τέλος της εγκυμοσύνης οι όρχεις αλλάζουν θέση καταλήγοντας από την κοιλιά στο όσχεο. Στο επόμενο διάστημα το στόμιο του σάκου κλείνει και το υγρό που παραμένει απορροφάται από το νεογέννητο μέσα σε ένα έτος. Όταν όμως το υγρό δεν απορροφηθεί τότε μπορεί να παρουσιαστεί υδροκήλη στο νεογέννητο.

 

Στους ενήλικες:

Η υδροκήλη μπορεί να εμφανιστεί και στη μετέπειτα ζωή του άνδρα. Οι κυριότερες αιτίες σε αυτή την περίπτωση είναι η φλεγμονή, ο τραυματισμός του όρχεως κλπ.

 

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα πρόωρα βρέφη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υδροκήλη από αυτά που γεννιούνται κανονικά. Όσον αφορά τους ενήλικες, αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι όσοι έχουν ξεπεράσει τα 40 έτη.

 

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει η υδροκήλη;

Χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα της υδροκήλης είναι η διόγκωση/ πρήξιμο στον έναν ή και στους δύο όρχεις. Επιπλέον συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν την υδροκήλη στους ενήλικες είναι η δυσφορία λόγω του μεγάλου βάρους και ο πόνος. Όταν η υδροκήλη έχει πολύ μεγάλο μέγεθος μπορεί να περιορίσει την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων του ασθενή. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η υδροκήλη δεν σχετίζεται με προβλήματα γονιμότητας και με προβλήματα στύσης. Ωστόσο το έντονο αισθητικό πρόβλημα που δημιουργεί μπορεί να έχει επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή του άντρα.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Ο ιατρός αρχικά λαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και στη συνέχεια προχωρά σε φυσική εξέταση. Κατά τη φυσική εξέταση επιβεβαιώνεται η παρουσία υγρού στο όσχεο με την τοποθέτηση ενός μικρού φακού στην περιοχή. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, ο ιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις ούρων ή υπερηχογράφημα όρχεων για να αποκλείσει άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία.

 

Υδροκήλη: Ποια είναι η θεραπεία;

Η υδροκήλη στα βρέφη συνήθως υποχωρεί μόνη της μέσα σε ένα διάστημα ενός έτους. Για τον λόγο αυτό σε γενικές γραμμές συνιστάται μόνον η παρακολούθησή της. Εάν η υδροκήλη δεν υποχωρήσει από μόνη της, τότε μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

 

Στους ενήλικες, η υδροκήλη μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της μέσα σε διάστημα έξι μηνών, αν και δεν συμβαίνει συχνά. Όταν η υδροκήλη επιμένει και τα συμπτώματά της χειροτερεύουν επιλέγουμε τη χειρουργική αντιμετώπιση. Το χειρουργείο διαρκεί περίπου μισή ώρα και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την επόμενη ημέρα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Για τους ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει αναρρόφηση του υγρού με βελόνα (παρακέντηση). Η διαδικασία αυτή είναι αρκετά επιτυχής αλλά έχει υψηλά ποσοστά επανεμφάνισης της υδροκήλης.

 

Ο Γενικός Χειρουργός Γεώργιος Πανούσης έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση της υδροκήλης. Σε περίπτωση που υποπτεύεστε την παρουσία της, επικοινωνήστε με τον ιατρό για εξατομικευμένη καθοδήγηση.

Κυριότερο σύμπτωμα της υδροκήλης είναι η διόγκωση/ πρήξιμο στον έναν ή και στους δύο όρχεις. Επιπλέον συμπτώματα στους ενήλικες μπορεί να είναι η δυσφορία και ο πόνος.

Στα μωρά η υδροκήλη εμφανίζεται όταν το υγρό δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό.

Στους ενήλικες εμφανίζεται κυρίως λόγω φλεγμονής ή τραυματισμού του όρχεως.

Στα μωρά, η υδροκήλη συχνά υποχωρεί κατά το πρώτο έτος της ζωής. Εάν δεν συμβεί αυτό και η υδροκήλη παραμείνει και μετά τον πρώτο χρόνο ζωής, απαιτείται χειρουργική θεραπεία.

Η διάγνωση τίθεται μέσω:

  • Λήψης του ιατρικού ιστορικού
  • Φυσικής εξέτασης
  • Εξετάσεων ούρων
  • Υπερηχογραφήματος όρχεων

Η οριστική θεραπεία της υδροκήλης είναι η χειρουργική.