Επιγαστρική κήλη

Επιγαστρική κήλη: Τι είναι;

Η επιγαστρική κήλη αφορά σε ένα είδος κοιλιοκήλης, το οποίο εμφανίζεται μεταξύ του στέρνου και του ομφαλού, στη μεσαία γραμμή της κοιλιάς. Η επιγαστρική κήλη εμφανίζεται στο μέσο της κοιλιακής χώρας γι’ αυτό πολλές φορές είναι γνωστή και ως κήλη λευκής γραμμής.

Η εμφάνιση της παρουσιάζεται αρχικά ως ένα μικρό ή μεγάλο εξόγκωμα, το οποίο γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό όταν ο ασθενής βρίσκεται κυρίως σε όρθια θέση, ενώ το εν λόγω εξόγκωμα δεν προκαλεί ιδιαίτερο πόνο. Η επιγαστρική κήλη όπως και όλες οι κοιλιοκήλες προκαλούνται εξαιτίας της πρόπτωσης ενός ενδοκοιλιακού σπλάχνου μέσα από κάποιο έλλειμα του κοιλιακού τοιχώματος.

Το έλλειμα αυτό δημιουργείται εξαιτίας της αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης, η οποία συνήθως προκαλείται σε ασθενείς με:

  • χρόνια δυσκοιλιότητα,
  • έντονο βήχα,
  • πολλαπλούς τοκετούς,
  • παχυσαρκία
  • ασθενείς με χρόνια άρση μεγάλου βάρους.

Πως γίνεται η διάγνωση επιγαστρικής κήλης;

Η διάγνωση της επιγαστρικής κήλης πραγματοποιείται εύκολα από τον Γενικό Χειρουργό έπειτα από κλινική εξέταση όπου λαμβάνεται και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Ο Ιατρός θα σας ζητήσει να σταθείτε όρθιοι και θα ψηλαφήσει το εξόγκωμα σας ζητώντας σας να βήξετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν η διάγνωση είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί μέσω της φυσικής εξέτασης, είναι πιθανό να διενεργηθεί υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία.

Ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία για την επιγαστρική κήλη;

Η επιγαστρική κήλη μπορεί να αντιμετωπιστεί με ανοικτή χειρουργική επέμβαση, λαπαροσκοπικά είτε με ρομποτική χειρουργική. Η επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου, γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τον εξειδικευμένο Χειρουργό, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν το ιατρικό ιστορικό και τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε περιστατικού.

Ανοικτή επέμβαση:

Η ανοικτή επέμβαση αποτελεί όλο και λιγότερο συχνά επιλογή αντιμετώπισης των κοιλιοκηλών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως πρόκειται για μία κλασσική πρακτική κατά την οποία πραγματοποιείται μία μεγάλη τομή για την επιδιόρθωση της κήλης. Η τεχνική της ανοιχτής επέμβασης εφαρμόζεται σπάνια σε περιπτώσεις όπου η επιγαστρική κήλη είναι πολύ μεγάλη ή ο ασθενής δεν δύναται να υποβληθεί σε λαπαροσκόπηση.

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση επιγαστρικής κήλης:

Λαπαροσκοπικά, οι κήλες λευκής γραμμής αποκαθίστανται με την ενδοσκοπική μέθοδο eTEP (Total Extra Peritoneal Repair). Πρόκειται για μία σύγχρονη μέθοδο λαπαροσκοπικής χειρουργικής κατά την οποία τοποθετούνται ειδικά πλέγματα για την κάλυψη του ελλείματος στο κοιλιακό τοίχωμα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος υποτροπής της κήλης ενώ ταυτόχρονα ο ασθενής επωφελείται από τα πλεονεκτήματα της μεθόδου. Για την πραγματοποίηση της λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης της επιγαστρικής κήλης απαιτείται γενική αναισθησία του ασθενούς.

Μερικά από τα οφέλη της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης της επιγαστρικής κήλης είναι:

  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στην κλινική
  • Το ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα αφού η όλη διαδικασία πραγματοποιείται μέσω 2-3 οπών μερικών μόνο χιλιοστών.
  • Ο μειωμένος χρόνος ανάρρωσης και η επιστροφή του ασθενή στην καθημερινότητά του.

Ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός Δρ. Γεώργιος Πανούσης είναι  Αναπληρωτής Διευθυντής ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. Ο Ιατρός διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση κάθε είδους κήλης του κοιλιακού τοιχώματος. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για μια εξατομικευμένη λύση.