Η κύστη κόκκυγος, ή αλλιώς τριχοφωλεϊκό συρίγγιο, αποτελεί μια φλεγμονώδη αντίδραση στην περιοχή της κοκκυγικής χώρας, η οποία οφείλεται στην είσοδο τριχών κατά την τριβή.

Πρόκειται για μια πολύ συχνή πάθηση που προσβάλλει συνηθέστερα άρρενες εφήβους,  λόγω της εντονότερης τριχοφυΐας σε σχέση με τους θήλεις 3.  Η επίπτωση της κύστης κόκκυγος είναι περίπου 25/100000 πληθυσμού.

Σε αρχικό στάδιο, η κύστη κόκκυγος σχηματίζεται με το περίβλημά της (κάψα), και στη συνέχεια γίνεται διαπύηση, με τον εποικισμό μικροβίων, η οποία καταλήγει σε απόστημα και συρίγγιο.

Ποια η αιτιολογία της κύστης κόκκυγος;

Η ακριβής αιτιολογία της κύστης κόκκυγος παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, οι περισσότεροι ερευνητές αποδίδουν την πάθηση κατά κύριο λόγο στη λανθασμένη κατεύθυνση ανάπτυξης των τριχών, δηλαδή στην ανάπτυξη τους προς το εσωτερικό του δέρματος. Επιπλέον, υπάρχει ενδεχόμενο η κύστη να σχηματίστηκε κατά την εμβρυϊκή ζωή.

Στους παράγοντες κινδύνου της κύστης κόκκυγος μπορούν να αναφερθούν:

 • Η παχυσαρκία
 • Η καθιστική ζωή
 • Η βαθιά μεσογλουτιαία σχισμή
 • Η ελλιπής υγιεινή της περιοχής
 • H έντονη τριχοφυΐα

Κύστη κόκκυγος – Χειρουργική θεραπεία με Laser

Κατά καιρούς, έχουν εφαρμοστεί διάφορες τεχνικές, όπως η ανοιχτή μέθοδος με αφαίρεση της κύστης, δημιουργία κρημνών και σύγκλειση του ελλείματος κλπ. Η ύπαρξη τόσων πολλών τεχνικών δηλώνει και την αποτυχία τους, με ποσοστά υποτροπής εντός τριετίας που αγγίζουν το 50%.

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση μιας νέας γενιάς χειρουργικών laser όχι μόνο προσέφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θεραπεία των περιεδρικών (περιπρωκτικών) συριγγίων αλλά συνεισέφερε και σε μια νέα, εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη θεραπευτική προσέγγιση για  την κύστη κόκκυγος, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την επώδυνη κλασική χειρουργική αφαίρεσης της κύστης.

Χειρουργική θεραπεία με Laser – Πώς διενεργείται;

Η χειρουργική θεραπεία με Laser ξεκινάει με πολύ καλό καθαρισμό των συριγγίων και της κύστης, ενώ στη συνέχεια αφαιρούνται οι τρίχες και όλο το ρυπαρό περιεχόμενο. Ακολουθεί έκπλυση των κοιλοτήτων με φυσιολογικό ορό.

Στη συνέχεια εισάγεται η οπτική ίνα εντός της κύστης και με ελεγχόμενο τρόπο χορηγείται η ενέργεια στα τοιχώματα της αλλά και στους συριγγώδεις πόρους που πιθανώς να υπάρχουν. Η έντονη αντισηπτική και αντιφλεγμονώδης δράση του laser οδηγούν στην ταχεία επούλωση και σύγκλιση της κύστης και στην οριστική θεραπεία του ασθενούς.

Κύστη κόκκυγος με laser – Ποια τα πλεονεκτήματα;

Στα πλεονεκτήματα της αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος με Laser περιλαμβάνονται:

 • Μπορεί να διενεργηθεί ακόμη και με τοπική αναισθησία ή ελαφριά μέθη
 • Διαρκεί μόλις 15-20 λεπτά
 • Δεν υπάρχουν τραύματα και κατά συνέπεια οι δυσάρεστες καθημερινές αλλαγές
 • Ιδανική μέθοδος σε περίπτωση πολλαπλών υποτροπών
 • Δεν υπάρχει περιορισμός σε σχέση με το μέγεθος της κύστης
 • Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του μετά από μία ώρα
 • Δεν απαιτούνται καθημερινές αλλαγές του τραύματος

Σε οξείες καταστάσεις, όταν υπάρχει φλεγμονή και δημιουργία αποστήματος, είναι απαραίτητη η άμεση διάνοιξη και παροχέτευση του πύου και σε δεύτερο χρόνο προσεγγίζεται η οριστική θεραπεία.

Κύστη κόκκυγος – Ανοικτή χειρουργική θεραπεία

Για την ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση της κύστης κόκκυγος υπάρχουν πολλές διαθέσιμες χειρουργικές τεχνικές, όπως:

 • Απλή διάνοιξη της κύστης και παροχέτευση του αποστήματος
 • Εκτομή της κύστης μέχρι τον κόκκυγα και ανοικτό τραύμα
 • Εκτομή των συριγγίων της κύστης και ανοικτό τραύμα
 • Εκτομή της κύστης και συρραφή των χειλέων του τραύματος πάνω στη προκοκκυγική περιτονία για πιο γρήγορη επούλωση.

Μετεγχειρητική φροντίδα

Σε όλους τους τύπους ανοικτών επεμβάσεων είναι απαραίτητες οι καθημερινές αλλαγές του τραύματος σε άλλοτε άλλη διάρκεια ανάλογα με το μέγεθος του τραύματος.

Με τη συρραφή των χειλέων η επούλωση είναι γενικώς πιο γρήγορη. Τελευταία με τη χρησιμοποίηση ειδικών υλικών η επούλωση επιταχύνεται αρκετά, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του σε 10 περίπου ημέρες.

Ο Γενικός Χειρουργός Γεώργιος Πανούσης είναι Αναπληρωτής Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου “ΥΓΕΙΑ”. Ο Ιατρός συμμετέχει σαν εκπαιδευτής στα σεμινάρια λαπαροσκοπικών κολεκτομών, καθώς επίσης και στο σεμινάρια PICC and PORT που αφορούν τεχνικές στην τοποθέτηση κεντρικών φλεβικών καθετήρων.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Χειρουργό για μια εξατομικευμένη και αποτελεσματική θεραπεία σε οποιοδήποτε ζήτημα υγείας σας απασχολεί.