Αιμορροΐδες: Σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης

Αιμορροΐδες: Σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης

Οι αιμορροΐδες είναι μια συχνή πάθηση η οποία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που μπορεί να είναι δυσάρεστες και επώδυνες για τον άνθρωπο, οι αιμορροΐδες δεν είναι επικίνδυνες. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε αναλυτικά στις αιμορροΐδες και την αντιμετώπιση τους, ενώ παράλληλα θα κάνουμε λόγο για τα αίτια και τα συμπτώματά τους.

 

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι ένα πλέγμα αιμοφόρων αγγείων τα οποία βρίσκονται στο κάτω μέρος του ορθού ή του πρωκτού. Ρόλος των αιμορροΐδων είναι να συστέλλονται και να διαστέλλονται κατά την κένωση, συμβάλλοντας στην επίτευξη της διαδικασίας. Σε περίπτωση όμως που οι αιμορροΐδες διογκωθούν, τότε εμφανίζεται μια πάθηση που ονομάζεται αιμορροϊδοπάθεια και προκαλεί μια σειρά από συμπτώματα.

 

Σε ποιους βαθμούς διακρίνονται οι αιμορροΐδες;

Οι διογκωμένες αιμορροΐδες με βάση τη σοβαρότητα και το στάδιο στο οποίο βρίσκονται, ταξινομούνται σε τέσσερις βαθμούς:

Βαθμός 1: Πρόκειται για μικρές αιμορροΐδες οι οποίες δεν εξέχουν από τον πρωκτό. Μπορεί να εμφανίζουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Βαθμός 2: Πρόκειται για μεγαλύτερες αιμορροΐδες οι οποίες προπίπτουν από τον πρωκτό κατά την κένωση αλλά ανατάσσονται αυτόματα στο τέλος αυτής.

Βαθμός 3: Πρόκειται για αιμορροΐδες οι οποίες προπίπτουν από τον πρωκτό κατά την κένωση αλλά δεν ανατάσσονται αυτόματα στο τέλος αυτής. Για την επαναφορά τους στην αρχική τους θέση απαιτείται μηχανική ανάταξη από τον ασθενή.

Βαθμός 4: Πρόκειται για αιμορροΐδες οι οποίες προπίπτουν μόνιμα και δε μπορεί να επιτευχθεί η ανάταξή τους. Συνοδεύονται από δυσφορία αλλά και επιμέρους συμπτώματα όπως πόνος, κνησμός και αιμορραγία.

 

Ποια είναι τα αίτια διόγκωσης των αιμορροΐδων;

Τα ακριβή αίτια διόγκωσης των αιμορροΐδων δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως μέχρι και σήμερα. Παρόλα αυτά, οι παρακάτω καταστάσεις έχουν συσχετιστεί με την εμφάνισή τους:

 • Χρόνια δυσκοιλιότητα/ διάρροια
 • Εγκυμοσύνη (ιδιαίτερα οι πολλαπλές)
 • Πρωκτική σεξουαλική επαφή
 • Γήρανση
 • Παχυσαρκία
 • Καθιστική ζωή
 • Οικογενειακό ιστορικό

 

Ποια συμπτώματα εμφανίζουν;

Τα συμπτώματα τα οποία έχουν συνδεθεί με την πάθηση των αιμορροΐδων είναι τα ακόλουθα:

 • Πόνος ή δυσφορία στην περιοχή του ορθού
 • Έντονο κόκκινο αίμα που εμφανίζεται στα κόπρανα ή στο χαρτί υγείας μετά την κένωση
 • Φαγούρα ή αίσθημα καύσου στον πρωκτό
 • Εξόγκωμα στην περιοχή του πρωκτού
 • Αίσθημα πληρότητας ή πίεσης
 • Πόνος στις κενώσεις

 

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν και κάποια άλλη πάθηση πέρα από την αιμορροϊδοπάθεια. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο ασθενής οφείλει να επισκέπτεται τον ιατρό του με την εμφάνισή τους, για να προσδιορίζεται η αιτία εμφάνισης και να ορίζεται το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

 

Αιμορροΐδες – Σύγχρονη αντιμετώπιση

Χάρη στην εξέλιξη της χειρουργικής επιστήμης, οι αιμορροΐδες πλέον μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Μια από αυτές τις μεθόδους είναι η μέθοδος HAL – Αιμορροϊδική απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με υπερήχους και αιμορροϊδοπηξία.

 

Αιμορροΐδες – Αντιμετώπιση με μέθοδο HAL

Κατά τη μέθοδο HAL, ένας ειδικός υπέρηχος χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των αιμορροΐδων. Όταν εντοπιστούν, ακολουθεί η απολίνωσή τους με τη χρήση απορροφήσιμων ραμμάτων. Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί μια καινοτόμο, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο η οποία αντιμετωπίζει τις αιμορροΐδες ανώδυνα και αναίμακτα, χωρίς τομές. Παράλληλα, επιτρέπει την ταχύτερη επιστροφή του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες, ενώ απουσιάζουν και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανίζονταν σε άλλες μεθόδους.

 

Ο Γενικός Χειρουργός Γεώργιος Θ. Πανούσης, κατέχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων μέσω των σύγχρονων, ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Εάν ταλαιπωρήστε από τα συμπτώματα των αιμορροΐδων και επιθυμείτε να απαλλαγείτε οριστικά από αυτά, επικοινωνήστε μαζί του για να σας κατευθύνει εξατομικευμένα και με ασφάλεια.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *